Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že ekonomika v průměru klesne o 0,1 procenta. Jejich nejoptimističtější odhad přitom počítal s růstem jen o 0,1 procenta. Ekonomice se tak podařilo vyhnout recesi, která podle oficiálních definic nastává tehdy, pokud HDP mezičtvrtletně klesne dvě čtvrtletí za sebou.

K ekonomickému růstu přispěl prudký pokles dovozu zboží a příznivý vývoj vývozu hodinek, šperků a farmaceutického průmyslu.

Meziročně ekonomika vzrostla o 1,2 procenta, tedy stejným tempem jako v prvním čtvrtletí. Analytici čekali zvýšení jen o 0,9 procenta.

Švýcarská centrální banka v září 2011 zavedla opatření, která bránila poklesu kurzu eura vůči franku pod 1,20 CHF, aby ochránila ekonomiku před negativními dopady silné domácí měny, zvláště na vývoz, který je tradičně hlavním pohonem ekonomického růstu země. Letos v lednu tuto politiku překvapivě zrušila, což vedlo k prudkému růstu kurzu franku.

Švýcarská vláda kvůli obavám z negativního dopadu silné domácí měny na ekonomiku zhoršila letos v červnu odhad hospodářského růstu na letošní a příští rok. HDP má letos stoupnout o 0,8 procenta a příští rok tempo růstu zrychlí na 1,6 procenta.