Americké akcie ve čtvrtek opět výrazně posílily a za poslední dva dny si připsaly nejvyšší dvoudenní procentní zisk od finanční krize. Náladu investorů zlepšila zpráva o silném růstu ekonomiky Spojených států ve druhém čtvrtletí a náznaky toho, že centrální banka USA (Fed) zřejmě odloží zvýšení úrokových sazeb.

Index Shanghai Composite si ve čtvrtek připsal více než pět procent. Zaznamenal tak první nárůst po předchozích pěti poklesech za sebou, které ho připravily o téměř 23 procent, napsala agentura AP.

Vysocí představitelé čínské vlády dnes uvedli, že čínské penzijní fondy začnou co nejdříve investovat dva biliony jüanů (zhruba 7,5 bilionu Kč) do akcií a dalších aktiv, aby zvýšily své investiční výnosy. Čína již minulý týden oznámila, že umožní penzijním fondům podléhajícím místním vládním úřadům investovat na akciovém trhu.

Dnešní růst čínských akcií nicméně zmírnila slabost bankovního sektoru. Čínské banky se nyní potýkají s nízkou ziskovostí a s rostoucím objemem špatných úvěrů, napsala agentura Reuters.

Hlavní index japonské burzy Nikkei 225 dnes stoupl o tři procenta na 19.136,32 bodu. Globální akciové trhy se nyní uklidňují po chaosu v uplynulých dvou týdnech, za kterým stály obavy ze zpomalování růstu čínské ekonomiky a překvapivá devalvace čínské měny.

"Nejistota ohledně Číny a dalších rozvíjejících se ekonomik bude zřejmě přetrvávat, nadále panuje také nejistota kolem Fedu," uvedl analytik Shane Oliver ze společnosti AMP Capital. Vyjádřil však předsvědčení, že akciové trhy se již odrazily ode dna a obnoví svůj růstový trend.