Zatímco v prvním kvartále činila ztráta 57 milionů eur, za samotné druhé čtvrtletí klesla o 42 procent na 33 milionů eur. V celém 1. pololetí 2015 poskytla skupina spotřebitelské úvěry za celkem 2,603 miliardy eur (70,5 miliardy Kč), téměř o čtvrtinu méně než rok předtím. Zatímco úvěrové portfolio v Rusku dále klesalo, v Číně poskytla 888 milionů eur, což je skoro o 50 procent více peněz na nové úvěry než ve stejném období loni.

Provozní výnosy Home Creditu v pololetí meziročně poklesly o 22,4 procenta na 778 milionů eur, když byly nadále ovlivňovány obezřetným přístupem k poskytování nových půjček na pozadí všeobecného poklesu v Rusku. Pozitivní efekt tohoto přístupu v Rusku v kombinaci s růstovou strategií v Asii se projevil ve zlepšené kvalitě úvěrového portfolia skupiny. K 30. červnu 2015 podíl nesplácených úvěrů (90 dní po splatnosti) na celkovém portfoliu meziročně poklesl na 13,3 procenta ze 16,2 procenta.

Díky silnému růstu v Asii vzrostl v meziročním porovnání počet všech nových klientů, kteří si vzali úvěr od Home Creditu, o 1,8 milionu, tedy o 22,8 procenta. Z toho jen počet nových klientů v Číně vzrostl bezmála o tři čtvrtě milionu (o 34 procent).

Celková aktiva Home Creditu dosáhla k 30. červnu 9,486 miliardy eur (257 miliard Kč), když koncem roku 2014 to bylo 7,037 miliardy eur. K témuž datu skupina registrovala 47,8 milionu zákazníků a zaměstnávala 57.600 pracovníků.

"Pokračujeme v geografickém vyvážení našeho byznysu. Jsem velmi spokojen s celkovým výkonem a silným růstem našich firem v Asii. Nadále oslabující ekonomika v Rusku ale zatěžuje celkové výsledky skupiny a zejména začátek roku tam byl krajně složitý. Naše stabilizační opatření však přinášejí viditelný efekt," uvedl generální ředitel Home Creditu Jiří Šmejc.

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Působí v Česku, na Slovensku, v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Číně, Indii, Indonésii, Vietnamu a rozvíjí aktivity na Filipínách.

Majoritním vlastníkem (86,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je podnikatel Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (13,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.