Evropské akcie se připojily k oživení na amerických burzách, k jejich růstu přispělo mimo jiné očekávání, že americká centrální banka (Fed) odloží zvýšení úrokových sazeb. Náladu na trhu podpořily i příznivé údaje o vývoji ekonomiky Spojených států.

"Za oživením (evropského) trhu stojí vzestup na Wall Street a stabilizace v Asii. Mé krátkodobé indikátory signalizují, že jsme tento týden dosáhli dna," řekl analytik Ion-Marc Valahu z investiční společnosti Clairinvest.

Akcie francouzského konglomerátu Bouyges dnes posílily o pět procent díky tomu, že firma zvýšila odhad zisku své telekomunikační divize. Francouzský výrobce alkoholických nápojů Pernod Ricard naopak o téměř dvě procenta oslabil, hospodářské výsledky podniku totiž mírně zaostaly za očekáváním analytiků.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že růst ekonomiky Spojených států ve druhém čtvrtletí prudce zrychlil a v přepočtu na celý rok činil 3,7 procenta. O čtvrtletí dříve tempo růstu činilo pouze 0,6 procenta. Náladu investorů podpořila i zpráva o srpnovém růstu podnikatelské důvěry ve Francii na čtyřleté maximu.