Program je rozdělen do čtyř let a jeho celkový objem dosahuje zhruba 17,5 miliardy dolarů. MMF schválil program v březnu, kdy z něj Kyjev obdržel prvních pět miliard dolarů. Celkově by měla Ukrajina během příštích čtyř let získat od mezinárodních věřitelů zahrnujících rovněž Evropskou unii kolem 40 miliard dolarů.

Ukrajina se následkem špatného hospodaření a konfliktů s proruskými separatisty na východě země pohybuje na pokraji státního bankrotu. Kyjev nyní jedná se soukromými věřiteli o restrukturalizaci dluhu. Věřitelé chtějí pouze prodloužení splatnosti dluhopisů, ukrajinská vláda však požaduje i snížení nominální hodnoty dluhu a úroků.

Kyjev hrozí, že pokud se s věřiteli nedohodne, přestane jim dluhopisy splácet. Zdroj obeznámený se situací dnes agentuře Reuters řekl, že Ukrajina považuje za nejzazší termín pro dosažení dohody o restrukturalizaci dluhu konec příštího týdne.

"Je to absolutně poslední konečný termín pro sjednání podmínek dohody v souladu s cíli programu MMF, pokud se máme vyhnout moratoriu na zářijové a další splátky dluhopisů," prohlásil zdroj.

Ukrajinský parlament již v květnu schválil zákon umožňující pozastavit splátky zahraničních dluhů. Výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová v červnu uvedla, že fond by mohl pokračovat v půjčování peněz Ukrajině i v případě, že jednání Kyjeva o restrukturalizaci dluhu zkrachují a země nebude schopna plnit své závazky.