Rozhodnutí ohledně účasti MMF v záchranném programu, který organizuje Evropská unie, by podle FT mohlo padnout až za několik měsíců, možná až v příštím roce. Takové zpoždění by prý mohlo mít vážné dopady, zejména pak v Německu. Někteří němečtí představitelé totiž tvrdí, že bez účasti měnového fondu nebude možné nový záchranný program pro Řecko schválit v německém parlamentu.

Ve čtyřstránkovém zápisu ze zasedání MMF, který je označen jako přísně důvěrný a k němuž se dostal Financial Times, se například píše, že vyjednávači fondu se sice budou účastnit jednání o novém záchrannému programu, v této fázi však nebudou moci dospět k žádné dohodě. Fond prý o své účasti v programu rozhodne až ve druhé fázi, tedy poté, co se Atény zavážou ke komplexním reformám a co se věřitelé dohodnou na zmírnění dluhové zátěže Řecka.

Splnění druhé podmínky by mohlo být velmi obtížné, protože Německo a některé další členské země eurozóny rozhodně odmítají, aby byly Řecku jeho dluhy odpuštěny.

Představitel měnového fondu, který si nepřál být jmenován, podle Reuters řekl, že "zabere určitý čas", než Řecko a jeho evropští věřitelé dokážou vytvořit základy nutné pro nový úvěrový program MMF.

Atény tento týden zahájily s Bruselem nové kolo jednání o pomoci v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč), na které se předběžně dohodly v polovině července. Představitel fondu potvrdil, že MMF se bude jednání aktivně účastnit. Prý ale nelze očekávat, že by se rozhovory v příštích týdnech dostaly do bodu, který by fond opravňoval ke schválení úvěrového programu.