Analytici dotazovaní agenturou Reuters naopak čekali pokles počtu nezaměstnaných o 5000. Míra nezaměstnanosti však již čtvrtý měsíc za sebou zůstala na 6,4 procentech, což je nejnižší údaj od znovusjednocení Německa v roce 1990. Loni v červenci bylo v Německu po očištění 2,898 milionu nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti činila 6,7 procenta.

Bez sezonní úpravy počet nezaměstnaných stoupl o 61.455 na 2,773 milionu lidí. Míra nezaměstnanosti pak vzrostla na 6,3 procenta z červnových 6,2 procenta.

Ekonom ING Carsten Brzeski se domnívá, že navzdory mírnému růstu počtu nezaměstnaných je zpráva z trhu práce "impozantní". "Německý pracovní trh se stal silný jako skála a zůstává téměř zcela imunní vůči jakékoli krátkodobé nestabilitě," prohlásil. Poslední údaje ukazují, že německé domácnosti jsou optimistické a nálada mezi německými spotřebiteli zůstává stabilní díky očekávanému růstu příjmů, který překonal i obavy z dopadů řecké krize.

Největší evropská ekonomika, na níž je závislá i řada českých podniků, loni vykázala růst 1,6 procenta, což bylo nejrychlejší tempo za poslední tři roky. V prvním čtvrtletí ale růst zpomalil na 1,1 procenta. Německá vláda v květnu zvýšila odhad letošního růstu ekonomiky na 1,8 procenta a se stejným tempem počítá i v příštím roce.