Na D2 se bude opravovat čtyřkilometrový úsek po výjezd k obchodním centrům za Brnem. Denně místem projede 48.000 vozidel, z nich 21.000 odbočuje vpravo, směrem k nákupním centrům.

Práce budou podle ŘSD rozděleny do čtyř etap. V každém směru budou v provozu dva jízdní pruhy. "Technicky i organizačně se jedná o velmi náročný proces skloubení kvalitní opravy povrchu s co nejmenším zásahem do plynulosti provozu a obslužnosti míst kolem dálnice," uvedl dnes mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Při první etapě oprav budou uzavřeny oba levé jízdní pruhy a dělníci budou pracovat ve středním dělícím pásu. Koncem srpna bude navíc kvůli bezpečnosti uzavřen nájezd na D1 směrem na Prahu a nájezd ve směru na Ostravu. Silničáři na místě vyznačí objízdné trasy. Také v dalších etapách budou na některých místech nutné objížďky.

Opravu za 267 milionů Kč má na starosti EUROVIA CS. "Harmonogram prací byl navržen tak, aby zajistil průjezdnost místem i s ohledem na nedaleká nákupní centra," uvedl ředitel závodu EUROVIA CS Ludvík Šumbera. Vybraný úsek dálnice se sice dříve průběžně opravoval, přesto je ve velmi špatném stavu. Trhliny a výrazné posuny betonových desek už léta způsobují řidičům nepříjemné otřesy, asfaltová vozovka vykazuje výrazné deformace. Na asfaltové vozovce bude odfrézován nevyhovující povrch a nahrazen novou ložnou a obrusnou vrstvou. Úpravami projde i bezpečnostní zařízení, veřejné osvětlení či dopravní značení.

Dálnice bude letos opravena ve směru na Bratislavu. Stavbaři skončí koncem října. Na jaře příštího roku budou následovat opravy na stejném úseku ve směru na Brno.

V sobotu začali silničáři opravovat D1 u Brna mezi 204. a 210. kilometrem. Stavební práce mají skončit v úterý 4. srpna. Směrem na Vyškov silničáři zúžili dopravu do jednoho pruhu, na Brno a dál na Prahu jsou v provozu dva pruhy. Na místě se tvořily kolony i o víkendu. ŘSD nabádalo řidiče k tomu, aby se místu vyhnuli. Také zde jsou stavební práce rozdělené do několika etap.