"Akciový trh ve čtvrtek neotevře a je nepravděpodobné, že by otevřel v pátek. Řecké banky musejí vyřešit určité problémy v oblasti informačních technologií, které se týkají restrikcí (pro nákup akcií)," citovala mluvčí agentura Reuters.

Plán na znovuotevření burzy předpokládá, že řečtí investoři nebudou moci k nákupu akcií využívat vklady v bankách.

Akciová burza v Aténách byla spolu s řeckými bankami uzavřena 29. června. Banky se znovu otevřely minulý týden v pondělí, výběry z účtů ale zůstaly omezeny.

Řecké peněžní domy jsou nyní závislé na financování z nouzového programu ELA. O objemu prostředků dostupných v tomto programu rozhoduje Evropská centrální banka (ECB), která dnes podle zdroje Reuters nechala strop nouzového financování beze změn. Atény o další zvýšení nežádaly. Minulý týden ECB zvýšila objem nouzového financování o 900 milionů eur na zhruba 91 miliard eur.

V úterý ECB podle Reuters rozhodla, že Řecko může obchodování na burze obnovit. Na transakce zahraničních investorů by se podle jejích doporučení žádná omezení vztahovat neměla, domácí investoři budou moci kupovat akcie za finanční prostředky, které drží v hotovosti. Ze svých účtů v řeckých bankách si ale peníze na nákup akcií podle plánu, který schválila ECB, smět vybrat nebudou.

Předseda řecké komise pro kapitálové trhy Konstantinos Botopulos ještě v úterý tvrdil, že obchodování na aténské akciové burze se obnoví ve středu nebo ve čtvrtek.