"Získat kontrakt v ostré světové konkurenci a v teritoriu, kde naši firmu neznají, je velkým úspěchem. Dokládá to vysokou úroveň našich produktů," míní. Elektrárna na Martiniku bude spalovat biomasu a dodávat elektřinu do sítě ostrova provozované francouzským koncernem EdF. Dále bude zásobovat párou místní cukrovar a lihovar.

Zařízení zamíří do departementu La Trinité v Martiniku, který je součástí Francie a tedy i EU. Plzeňské strojírny dodají turbínu včetně převodovky, generátoru a příslušenství a zajistí kompletní montáž na stavbě.

Doosan Škoda Power má ve Francii pouze jediný projekt, a to modernizaci zařízení v elektrárně Gardanne. "Nyní se tak otevírá reálná možnost uspět v tomto teritoriu i s dalšími projekty," dodal Šmondrk.

Doosan Škoda Power loni utržil 9,1 miliardy korun, meziročně o 300 milionů korun více. Podnik s 1350 zaměstnanci, od konce roku 2009 člen globální jihokorejské skupiny Doosan, je významným evropským výrobcem a dodavatelem zařízení pro elektrárny, především vybavení strojoven parních turbín. Firma, která má téměř desetinový podíl na světovém trhu parních turbín, 100 procent turbín vyváží.