Řecký premiér Alexis Tsipras dnes telefonoval šéfovi ECB Mariovi Draghimu, aby mu řekl, že je zapotřebí okamžitě zrušit kontroly kapitálu zavedené před týdnem v bankách, aby se zabránilo kolapsu bankovního systému. Oba také podle Reuters hovořili o situaci kolem finanční likvidity bank.

Řekové mohou po zavření bank vybírat peníze pouze z bankomatů, denní limit pro jednu kartu byl stanoven na 60 eur (zhruba 1600 Kč). Šéfka řecké bankovní asociace Luka Katseliová dnes oznámila, že řecké banky zůstanou v úterý a ve středu zavřené a limit pro výběr peněz z bankomatů se nezmění.

Řecká centrální banka po nedělním referendu, ve kterém Řekové odmítli podmínky věřitelů pro poskytnutí finanční pomoci, požádala ECB o zvýšení limitu úvěrů z programu ELA. Dnešní rozhodnutí ECB ponechat objem nouzového financování beze změny by podle analytiků mohl zvýšit tlak na banky a přimět vládu ke snížení limitu pro výběr peněz z bankomatů.

"Rada guvernérů ECB se dnes po projednání návrhu řecké centrální banky rozhodla ponechat poskytování ELA řeckým bankám na úrovni stanovené 26. června," uvedla v tiskové zprávě ECB. Dodala, že provedla úpravu u hodnocení záruk poskytovaných řeckými bankami za úvěry z ELA v důsledku zhoršující se finanční situace Řecka. Banky tak budou muset za úvěry poskytovat vyšší záruky než doposud. "To ale pro žádnou banku neznamená žádný problém," uvedl zdroj agentury Reuters z bankovního sektoru.

ECB rovněž uvedla, že pozorně sleduje situaci na finančních trzích a její potenciální vliv na měnovou politiku a cenovou stabilitu v eurozóně. Euro dnes v reakci na výsledek řeckého referenda kleslo na týdenní minimum vůči dolaru a akcie v eurozóně oslabily o více než dvě procenta. Podle agentury AP však byly ztráty na evropském akciovém trhu mírnější, než mnozí očekávali.

Investoři předpokládají, že ECB má dostatečné kapacity na to, aby zabránila šíření řecké dluhové krize a chaosu na finančním trhu. "Trh vkládá velkou důvěru do skutečnosti, že ECB má nyní mnohem více obranných mechanismů než v letech 2011 a 2012," uvedl analytik Andrew Milligan ze společnosti Standard Life Investments. ECB dnes uvedla, že je v případě potřeby odhodlána využít veškeré nástroje, které má k dispozici.