Dobré výsledky by měly podle jednatele společnosti Jana Diviše pokračovat i letos, protože EGE vyhrála tendry na stožáry pro přenosovou společnost ČEPS. "Budou tvořit nosnou část výrobního programu ve dvouletém období. V mateřském závodě v Českých Budějovicích běžel dvousměnný a v dceřiné společnosti v Bardějově třísměnný provoz. Plné vytížení kapacit pokračuje i letos," uvedl Diviš.

Loni EGE investovala do technického rozvoje přes 15 milionů korun. Technologickou agenturou ČR byl oceněn společný projekt výzkumu a vývoje EGE a Západočeské univerzity v Plzni na zařízení zlepšující elektrické uzemnění. Od agentury CzechInvest firma získala na inovace třímilionovou dotaci.

Vývoz se loni, obdobně jako v roce 2013, na tržbách podílel více než 60 procenty. Obchodní aktivity společnost vyvíjela v celkem 25 zemích. Mezi klíčové partnery tradičně patřily Siemens PG Erlangen, Siemens Orlando, ABB Mannheim a GE France. Okruh zákazníků se rozšířil o Hyundai a Samsung.

EGE spolu s dceřinými společnostmi tvoří holding s českým kapitálem, jehož aktivity jsou zaměřeny především na dodávky speciálních zařízení pro elektroenergetiku. Historie firmy se datuje od roku 1948, kdy z původní výrobní dílny pro potřebu Jihočeských elektráren vznikl samostatný podnik Energetické strojírny, který byl roku 1962 podřízen jako výrobní závod podniku Energovod Praha. V roce 1992 vedení společnosti podnik pod názvem EGE zprivatizovalo. Počet zaměstnanců loni vzrostl o 20 na 564. Obchodní podíl ve společnosti drží čtyři fyzické osoby.

Loni byly ze společností patřících do holdingové struktury EGE vyčleněny nemovitosti pod společnost EGE-Reality.