Akcie evropských bank oslabily o téměř dvě procenta. Výsledky referenda vyvolaly obavy o budoucnost řeckých bank, ale také o další setrvání Řecka v eurozóně. Investoři se také obávají, že problémy Řecka by se mohly rozšířit i do dalších zemí a ohrozit ekonomické oživení eurozóny.

Řecké banky by se do několika dní mohly ocitnout bez peněz. Důležité pro jejich další přežití bude rozhodnutí Evropské centrální banky o tom, zda bude řeckým bankám i nadále poskytovat peníze z programu nouzového financování ELA.

Analytik Citi Ronit Ghose varoval, že bankovní systém v Řecku zůstane zřejmě nadále paralyzovaný a zmražený, což bude mít negativní dopad na reálnou ekonomickou aktivitu v příštích týdnech.

Akcie italských bank UniCredit a Intesa Sanpolo po otevření burzy klesaly o tři procenta. Španělské banky Santader a BBVA, francouzské BNP Paribas a Société Générale a německá Deutsche Bank ztrácely o dvě procenta.

Řečtí voliči v neděli odmítli podmínky mezinárodních věřitelů na řešení dluhové krize. Proti se vyslovilo více než 61 procent hlasujících. Jaké budou důsledky odmítnutí zatím není jasné. Eurozónu a Atény nyní čeká vyjednávání o nové dohodě a o další budoucnosti země v eurozóně. Podle některých analytiků i unijních představitelů bude možná Řecko přinuceno vzdát se eura.