Dalších 624 účastníků dopravních nehod utrpělo lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až červen roku 2014 o deset procent vyšší. Také hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku vzrostla, policisté a pojišťovny ji vyčíslili na 134,26 milionu korun. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2014 je to o 48 procent víc.

V 88 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje a v pěti případech byl řidič pod vlivem drog. "Počet podnapilých řidičů, kteří havarovali, se zvýšil o dvě procenta. Policisté letos dokumentují i několik dopravních nehod, kdy řidiči, kteří s vozidlem havarovali, usedli za volant v silně podnapilém stavu - výjimkou nejsou hodnoty dosahující téměř čtyř promile alkoholu v krvi," upozornila mluvčí.

Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v Kraji Vysočina patřila tradičně rychlost a způsob jízdy, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění. Za první pololetí se stalo na Vysočině účastníkem dopravních nehod celkem 1740 osobních vozidel, 842 nákladních vozidel, návěsů a přívěsů, 61 motocyklů, 71 jízdních kol, 34 autobusů, 14 traktorů a v pěti případech došlo ke střetu mezi vozidlem s vlakem. "Policisté v kraji zadokumentovali 452 případů, kdy se vozidlo střetlo s lesní zvěří nebo domácím zvířetem. Jde o výrazný, třicetiprocentní meziroční nárůst," konstatovala Čírtková.