Rychlík strhl trolej poblíž nádraží v Hostivaři a ta spadla na projíždějící osobní vlak z Benešova, uvedl Drápal. Cestující v dálkové dopravě musí stále počítat se zpožděním zhruba 15 až 20 minut. Regionální doprava je z pražského hlavního nádraží do Uhříněvsi a zpět vedena motorovým vlakem, ve stanici Praha Uhříněves cestující přestupují do pravidelné soupravy.

Osobní vlaky mezi stanicemi Praha hl.n. - Strančice nepojedou vůbec. Stejně tak nevyjede spěšný vlak Sp 1833 v úseku Praha hl.n. - Benešov u Prahy. V úseku Benešov u Prahy - Tábor bude veden včas náhradní soupravou.

Mimořádná událost způsobila na hlavním nádraží podle očitých svědků zmatky. Hodinu po nehodě lidé čekali před odjezdovou tabulí bez toho, aby jim někdo řekl, kam mají jet, řekl ČTK jeden z cestujících. Důvodem byla zřejmě špatná součinnost mezi dopravcem a správcem železnice. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marka Illiaše nádražní rozhlas o nehodě informoval, neposkytoval ale informace o náhradní dopravě, protože její zavedení mají v gesci České dráhy.

Výluka postihla desítky vlaků. Každou hodinu tratí projíždějí čtyři páry osobních spojů a jeden pár rychlíků, uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Nehoda navíc zasáhla do velice vytíženého času před prodlouženým víkendem.