Při explozi na ropné plošině Deepwater Horizon v Mexickém zálivu před pěti lety zahynulo jedenáct lidí a do moře následně uniklo několik milionů barelů ropy. Havárie v oblasti ochromila rybolov a turistický ruch a způsobila vážné ekologické škody.

Dnešní dohoda podle BP zvyšuje celkové účetní náklady podniku spojené s touto katastrofou o zhruba deset miliard dolarů na 53,8 miliardy dolarů (1,3 bilionu Kč).

Dohoda urovnává požadavky na odškodné ze strany americké federální vlády a států Louisiana, Mississippi, Alabama, Texas a Florida. BP by měla dohodnutou částku uhradit během 18 let. Většina peněz má být využita na projekty pro ekologickou a hospodářskou obnovu v oblasti Mexického zálivu.

Akcie BP dnes posílily o více než pět procent, protože dohoda o urovnání vyjasnila finanční situaci podniku. "Toto urovnání zřejmě znamená konec několikaleté nejistoty, a to je dobrá zpráva," uvedl analytik Jean-Pierre Dmirdjian ze společnosti Liberum Analyst.

Generální ředitel BP Bob Dudley označil dohodu o urovnání za realistický výsledek, který přináší jistotu všem stranám. "Pro BP tato dohoda vyřeší největší část závazků zbývajících po této tragické nehodě," prohlásil. "Pro Spojené státy a zejména Mexický záliv znamená dohoda na mnoho let významný příliv peněz na další obnovu přírodních zdrojů a na hrazení škod souvisejících s únikem ropy," dodal.