Podle ministerstva průmyslu a obchodu, které seminář pořádalo, mají Češi o investování v Černé Hoře zájem. Setkání se zúčastnilo asi 40 českých podnikatelů a zástupců relevantních institucí a 14 černohorských podnikatelů. "Je pro nás příznivou zprávou, že čeští podnikatelé vnímají Černou Horu jako stabilní podnikatelské prostředí, které se dynamicky rozvijí ke vstupu do Evropské unie," uvedl černohorský premiér Milo Djukanovič. Podotkl, že zemi se daří zvyšovat HDP.

"Zároveň si uvědomujeme, že v řadě oblastí máme rezervy, ať jde o energetiku, železniční infrastrukturu nebo zpracovatelský průmysl. Nestydíme se ale požádat zkušenější partnery o pomoc," dodal Djukanovič.

Na semináři nejprve někteří podnikatelé seznámili oba premiéry se svými projekty v druhé zemi, poté čeští podnikatelé jednali přímo se svými černohorskými protějšky. Podle viceprezidenta Hospodářské komory ČR Bořivoje Mináře by setkání mělo pomoci spolupráci mezi jednotlivými firmami. "Řada z nich má v Černé Hoře založeny společné podniky či zřízeno zastoupení. Mezi nosné obory spolupráce patří vodohospodářství, dopravní stavby a oblast energetiky," řekl Minář.

Seminářem bylo zahájeno třetí zasedání česko-černohorského mezivládního smíšeného výboru pro hospodářskou a průmyslovou spolupráci, které se koná do pátku.