Kažimír neočekává, že dnešní zasedání ministrů financí eurozóny přinese nějaké přelomové rozhodnutí ohledně Řecka. Průlom by podle něj mohl nastat například v případě, že by řecká vláda začala podporovat schválení požadavků věřitelů v referendu, nebo kdyby celé referendum zrušila.

List Financial Times dnes informoval o dopisu, ve kterém řecký premiér Alexis Tsipras slibuje přijetí téměř všech podmínek věřitelů. Dopis je prý rozvinutím nečekané úterní žádosti řecké vlády o třetí záchranný balík v rozsahu 29,1 miliardy eur (téměř 800 miliard Kč). Německo však dalo najevo, že hodlá s dalším postupem počkat na výsledek nedělního referenda.

Tsipras ohlásil rozhodnutí uskutečnit referendum minulý týden. Eurozóna poté zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který tak v úterý vypršel. Evropská centrální banka (ECB) navíc přestala zvyšovat nouzové financování (ELA) pro řecké banky, což Atény přinutilo finanční ústavy od pondělí zavřít. Řecko se navíc v noci na dnešek stalo první vyspělou zemí, která nesplatila Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) včas dlužnou splátku.

pmh hab