"Vycházíme z principu svobodného podnikání. Tedy prostředí, které má svá jasná pravidla a v rámci těchto pravidel se může člověk - podnikatel pohybovat. Prostředí loterií a podobných her potřebovalo takováto pravidla přenastavit, což se v posledních letech děje, ale stále je třeba ctít obecné zásady svobodného podnikání. Jinak si zakládáme na obrovský problém do budoucna," tvrdí člen představenstva HKP Stanislav Brunclík a zdůraznil, že pouze hájí svobodné podnikání.

Podle hospodářské komory by měl pražský magistrát zakázat hazard pouze v určitých lokalitách, hlavně tam, kde by provozovny ohrožovaly veřejný pořádek. "Samospráva může či dokonce musí zasáhnout, pokud je herna či kasino v oblasti, kde z mnoha důvodů opravdu nemá co dělat, a zejména pokud takové zařízení přináší objektivní problémy. Ale tento zásah musí být podpořen jasnými důkazy a takové rozhodnutí musí být z mnoha důvodů obhajitelné," požaduje Brunclík.

Představitelé pražské hospodářské komory tvrdí, že se už ukazují první negativní dopady omezování hazardu. "Mapujeme vznik černých heren, nelegálních výherních zařízení a vidíme, že stát nemá nástroje, jak to zarazit. Není přece ve společenském zájmu žádné společnosti, aby podnikatelé, kteří respektují zákony a veškerá pravidla byli vytlačeni z trhu a nahrazeni nelegálním byznysem," prohlásil Andrej Čírtek ze Sekce pro regulaci loterií HKP. Ten je však zároveň sekretářem a mluvčím Unie herního průmyslu ČR, která sdružuje velké firemní skupiny zabývající se podnikáním v odvětví sázkových her a loterií.

Zachovat alespoň části heren a kasin se rozhodlo například vedení městské části Praha 1. "Potvrzuje se, že zákaz vede k rozmachu černých heren. Pro městskou část by to znamenalo, že by byla bez příjmů a navíc by musela řešit problémy plynoucí z nelegálního hraní. Nemyslíme si, že by prohibice něco řešila," poznamenal radní městské části Praha 1 Jan Krejčí (TOP 09). Tato městská část se už před časem rozhodla, že mimo jiné umožní provoz zhruba čtyř desítek kasin.

O hazardu se v Česku v posledních letech velmi diskutuje, hlavně kvůli problémům, které způsobuje. Nejvíce se na tom podílí videoloterijní terminály, do kterých předloni lidé v Česku naházeli přes 51,4 miliardy korun. Na výhrách se jim vrátilo 37,33 miliardy korun, reálně tak prohráli přes 14 miliard korun. Tato čísla se meziročně příliš nezměnila. Naopak do "klasických" automatů VHP vhodili gambleři v roce 2013 o deset miliard korun méně, celkem 14,6 miliardy korun. Na výhrách jim automaty vyplatily 12 miliard korun. Další miliardy korun "spolykala" ostatní technická hrací zařízení, jako jsou například rulety. Ministerstvo financí připravuje zákon o hazardu, který ho má výrazně regulovat. Platit má začít příští rok, příprava však nabrala zpoždění.