Analytici podle ankety agentury Reuters odhadovali růst na 0,7 procenta. K silnějšímu výkonu přispěl zvýšený vývoz, růst obytné výstavby a posílení spotřebitelských výdajů, které podpořil levnější benzin, rostoucí ceny domů a vysoké úspory.

"Austrálie se tím dostává do unikátní pozice jedné z mála vyspělých ekonomik, které tento rok začaly solidním růstem," řekl k údajům ekonom banky JPMorgan Tom Kennedy. Evropská unie i eurozóna zaznamenaly mezičtvrletní růst o 0,4 procenta, Británie rostla o 0,3 procenta a americká ekonomika utrpěla na počátku roku pokles.

Austrálie sice vykazuje nepřetržitý růst již 24 let, roční tempo expanze ale v posledni době sestoupilo pod optimální úroveň, kterou ekonomové odhadují kolem 3,25 procenta. V prvním čtvrtletí meziroční růst zeslábl na 2,3 procenta, což bylo nejméně od konce roku 2013.

Austrálie v loňském roce zvolnila ekonomický růst na 2,5 procenta z tempa 2,8 procenta v předešlém roce. Hlavní brzdou se stal propad cen surovin, jejichž vývoz je hlavním motorem australské ekonomiky. Pokles cen komodit vede k omezení investic do těžby.

Australská centrální banka letos podpořila ekonomický růst dvojím snížením základní úrokové sazby na nynější rekordní minimum dvě procenta. Podle analytiků se už levnější úvěry začínají projevovat ve vývoji spotřebních výdajů a v investicích do výstavby obytných nemovitosí.