"Oblastí číslo jedna je letecká doprava, tedy především náhrady škody v případě zrušení a zpoždění letů a problémů se zavazadly. V případě české pobočky se této oblasti týkalo 37 procent případů," uvedl dnes na tiskové konferenci ředitel Evropského spotřebitelského centra v ČR Tomáš Večl.

ESC řeší také každoročně desítky případů, kdy si čeští spotřebitelé stěžují na německé cestovní kanceláře, přes které si zakoupili zájezd. Jde například o stížnosti na kvalitu ubytování, delegáta či dopravy v rámci zájezdu.

V současné době se na centrum obrací desítky spotřebitelů kvůli on-line seznamce z Lucemburska. V tomto případě si stěžují na to, že portál automaticky prodlužuje členství s navýšením ceny. Pokud klient službu včas nevypoví, systém mu částky dál automaticky strhává z platební karty, jejíž číslo zájemce zadával při první registraci.

Celkově se počet řešených stížností a žádostí o informace rok od roku zvyšuje. Smírného mimosoudního řešení je podle Večla dosaženo u více než dvou třetin případů.

Nejvíc stížností na české obchodníky od zahraničních spotřebitelů eviduje ESC z Rakouska (24 procent), Slovenska (16 pct) a z Polska (16 pct). Oblasti stížností jsou téměř stejné jako u českých spotřebitelů, opět vede letecká doprava.

Síť Evropských spotřebitelských center (ECC-Net) má 30 členů, vedle zemí EU působí její pobočky v Norsku a na Islandu. Bezplatně nabízí právní poradenství spotřebitelům ve 24 jazycích a opírá se o expertizu více než 140 právních poradců. České centrum působí při České obchodní inspekci, se kterou při řešení některých stížností spolupracuje.