"Devětadvacetiletý řidič z Uherského Brodu se v místě, kde je povolená rychlost 50 kilometrů za hodinu, dle výpovědi svědků řítil obcí rychlostí kolem 150 kilometrů za hodinu, a k tomu předjížděl. Předjížděcí manévr však nezvládl, neboť se mu v protisměru objevilo vozidlo. Strhnul tedy řízení, dostal se do smyku a havaroval vpravo mimo komunikaci," uvedl zlínský policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský.

Vůz podle něj smetl plot rodinného domu, poté plot dalšího domu, narazil do zaparkovaného vozidla Škoda Octavia, byl vymrštěn s vozidlem do úrovně prvního patra rodinného domu na roveň balkónu. "Zde se vozidlo odrazilo zpět a dopadlo na další zaparkované vozidlo. Řidič během havárie vypadl z vozidla a utrpěl četná devastující zranění, kterým na místě podlehl," dodal Stránský.

Podle policie byl při ohledání místa nehody nalezen mobilní telefon, na kterém je zachyceno video s dnešním datem, jenž sleduje tachometr vozidla při rychlosti až 200 kilometrů za hodinu a video zachycuje okolí Bánova na silnici I/50 z pohledu řidiče. "Je pravděpodobné, že telefon patří zesnulému řidiči, který si před jízdou dělal záznamy své bezohledné a riskantní jízdy," řekl Stránský.

Řidič, který měl dnes narozeniny, byl v minulosti pro dopravní přestupky a trestné činy opakovaně pokutován a třikrát trestán zákazem řízení pro řízení pod vlivem alkoholu a pro maření výkonu úředního rozhodnutí. Příčinou dnešní smrtelné nehody byla podle policie nejspíše vysoká rychlost a v důsledku toho nezvládnuté řízení. Škoda na autech, plotech a domech činí asi půl milionu Kč.

Nehoda si vyžádala několik hodin dlouhou uzavírku silnice I/50, která je hlavním tahem na Slovensko. Doprava byla odkláněna na objízdné trasy.

Letos je to na Uherskohradišťsku čtvrtá oběť dopravních nehod, loni jich bylo osm. V celém kraji v tomto roce podle dostupných informací vyhaslo na silnicích deset životů, loni při nehodách za celý rok zahynulo 33 lidí.