Rozhodnutí souvisí podle listu s obecnějším trendem v bankovním odvětví, kde je patrný posun k internetu a mobilnímu bankovnictví. Přeměnou prochází i více než 5500 poboček JPMorgan, která se chce více spoléhat na technologie a méně na pracovníky na přepážkách.

Výkonný ředitel banky Jamie Dimon na investorské konferenci tento týden řekl, že běžná pobočka JPMorgan přijde v příštích dvou letech o jednoho zaměstnance. Půjde hlavně o přirozený úbytek. Tím se zpravidla rozumí, že část zaměstnanců odejde do důchodu nebo si najde jiné místo.

Proces snižování počtu míst už přitom podle zdrojů začal. V posledních měsících banka údajně zrušila nejméně pětinu z plánovaných 5000 míst. Propouštění ale podle jednoho ze zdrojů neznamená, že celkový počet zaměstnanců se bude dál snižovat. Banka prý každý rok přijme zhruba 40.000 lidí, aby zaplnila volná místa a posílila vznikající vrstvu analytiků.

Zdroje agentury AFP ve čtvrtek uvedly, že rušení míst je součástí rozsáhlého plánu úspor, který má bance do roku 2017 snížit náklady o pět miliard dolarů. Banka o plánu informovala v únoru.

Banka JPMorgan Chase & Co měla na konci loňského roku více než 241.000 zaměstnanců. Loni zrušila skoro 8000 míst, především v oddělení nemovitého majetku.