FCA uvedla, že v USA svolá více než čtyři miliony vozů z let 2003 až 2011 a po celém světě celkem 5,2 milionu vozů; většiny z nich se ale týkala už minulá svolávací akce. Airbagy u těchto aut může podle firmy narušit vlhkost, což může během doby způsobit explozi nafukovacího systému airbagů a vyvržení kovových části do vnitřku vozů.

Honda dnes sdělila, že rozšiřuje svolávací akci v USA o 350.000 vozů a v Japonsku o 340.000. Honda od roku 2008 svolala do servisů kvůli výměně airbagů asi 20 milionů automobilů. BMW oznámila, že v Severní Americe bezplatně vymění airbagy u více než 420.000 svých vozů.

Americký ministr dopravy Anthony Foxx minulý týden oznámil, že závada airbagů japonské Takaty se ve Spojených státech týká téměř 34 milionů aut. Počet automobilů svolávaných v USA k opravě této závady se tak zdvojnásobí z dosavadních 17 milionů. Jde o největší svolávací akci v historii amerického automobilového průmyslu.

Jedenáct automobilek po celém světě už od roku 2008 kvůli potížím s airbagy Takaty svolalo do servisů přes 36 milionů vozů, takže s oznámením z minulého týdne dosáhne jejich celkový počet asi 53 milionů. Podle výzkumné společnosti Valient Market Research bude celá akce Takatu a její zákazníky z řad automobilek stát čtyři až pět miliard dolarů (až 125 miliard Kč).

Vadné airbagy Takata jsou podle agentury AP po celém světě zodpovědné za minimálně šest úmrtí a více než stovku zranění. Ministr Foxx uvedl, že ve Spojených státech je se závadou spojováno minimálně pět úmrtí a řada zranění.