Mluvčí pražského letiště Marika Janoušková ČTK po poledni sdělila, že kvůli situaci v Belgii byl zrušen spoj společnosti Brussels Airlines, který měl do Prahy přiletět v 11:00 a zpět odlétat v 11:30. Odřeknut byl i večerní let Brussels Airlines z Prahy. Podle webu letiště byla zrušena také odpolední linka nízkonákladové společnosti Ryanair z Charleroi u Bruselu do Prahy a zpět.

Z Bruselu nepřiletěl ani polední spoj Českých aerolinií, ale jeho let do belgické metropole plánovaný na 17:40 byl nakonec s více než dvouhodinovým zpožděním odbaven. Z Prahy linka odletěla krátce po 20:00.

Všechna letiště v Belgii kvůli elektrické poruše v národní agentuře pro kontrolu leteckého provozu Belgocontrol pozastavila starty a přistání. I přes postupné obnovování provozu je situace pro cestující dál komplikovaná, některý lety jsou nadále rušeny a další mají dlouhá zpoždění. Situace se tak podle všeho bude vracet k normálu až ve čtvrtek.

"Nemůžeme pracovat, monitory nefungují," popsal dnešní situaci v Belgocontrol její mluvčí Dominique Dehaene. Podle mluvčího bruselského letiště bylo odkloněno na jiná letiště okolo 40 letadel a asi 150 letů bylo zrušeno. Společnost Eurocontrol oznámila, že všechny systémy agentury Belgocontrol, tedy radary a komunikační programy, musely být restartovány.

Bruselské letiště uvedlo, že restart systémů započal ve 14:00, což umožnilo začít některé lety odbavovat. Porucha neovlivňuje letadla, která nad Belgií přelétávají ve výšce nad 7500 metrů.

Jakmile byla porucha oznámena, začala mimořádná operace a všechna letadla, která byla v blízkosti belgických letišť, dostala povolení přistát. Ostatní byla přesměrována na letiště v sousedních zemích, zejména do Hamburku, Lucemburku, Paříže a Lille. Letadla, která už byla připravena ke startu, k němu konečné povolení nedostala.

Společnost Brussels Airlines otevřela krizové centrum, které organizuje náhradní autobusovou dopravu k nejbližšímu letišti v sousedních zemích.

Bruselské letiště uvedlo, že potíže se dotkly 20.000 cestujících. Pro pasažéry, kteří na letišti uvázli, správa vzdušného přístavu zorganizovala turistické prohlídky belgické metropole. V odbavovací hale jsou rozmístěna lehátka, aby si cestující mohli při čekání odpočinout.

Na internetu se Belgocontrol kvůli potížím stal terčem kritiky, ale i vtipálků, kteří komplikace berou s úsměvem. Zveřejňují i snímky příčin, které podle nich za zastavení provozu mohou. Nechybí tak například káva rozlitá do klávesnice, vytažený kabel ze zásuvky či zásah čaroděje Gandalfa z Pána prstenů. Své služby s dodávkami elektrické energie mezitím letovým kontrolorům nabídl i Darth Vader z fiktivního světa Star Wars.