"V pondělí se budou především přesouvat vojáci a technika k Temelínu. Protiletadlový pluk ze Strakonic si k jihočeské elektrárně přiveze například zařízení pro odpalování raket, radary pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů či komunikační systémy pro velení a řízení palby," upřesnil mluvčí. Cvičit budou převážně vojáci z 251. protiletadlového raketového oddílu, které doplní jejich kolegové z ostatních jednotek útvaru. "Jejich činnost bude odpovídat situacím, kdy by byl aktivován Národní posilový systém protivzdušné obrany ČR," uvedl velitel 251. oddílu podplukovník Petr Prskavec.

Taková situace by nastala například, pokud by České republice hrozil teroristický útok. Protiletadlový pluk ze Strakonic by pak střežil vzdušný prostor, k zajištění komunikací a okolí elektrárny by byly povolány aktivní zálohy.

Do cvičení, které se uskuteční mimo areál elektrárny, se zapojí i fyzická ochrana elektrárny. "Teroristická hrozba může vyústit v přijetí dodatečných bezpečnostních opatření a v takovém případě by bylo naším úkolem poskytnout armádě především logistickou podporu," vysvětlila úlohu elektrárny Iva Kubáňová, ředitelka Bezpečnosti elektráren ČEZ. Cvičit bude také jihočeská policie. Policisté z obvodního oddělení Týn nad Vltavou zasáhnou proti pachateli, který nerespektoval pokyny armády.

Cvičení se dotkne i zaměstnanců elektrárny a dodavatelů, kteří na třech příjezdových trasách budou muset procházet přes vojenská kontrolní stanoviště. Budou zřízena na účelových komunikacích a na obvyklý silniční provoz nebudou mít žádný vliv. Řidiči jedoucí kolem elektrárny Temelín však mohou v její blízkosti zahlédnout cvičící vojáky.

mi dr