"Drastický zvrat v politice veřejných financí nebo v makroekonomickém řízení by nás mohl přimět k revizi výhledu na stabilní," uvedla S&P. Ta hodnotí dlouhodobé devizové závazky Polska ratingem A-minus s pozitivním výhledem, který naznačuje, že agentura je v případě splnění určitých podmínek ochotna známku zlepšit.

Vláda Občanské platformy, jejíž kandidát a dosavadní prezident Bronislaw Komorowski ve volbách prohrál, snížila do loňska deficit veřejných financí na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) z téměř osmi procent v roce 2010. Díky tomu S&P zlepšila výhled ratingu Polska na pozitivní.

"Naše ratingové známky pro Polsko již počítají s určitým stupněm zvýšených předvolebních výdajů, včetně předpokládaného deficitu tři procenta HDP, což je nad vládním plánem 2,7 procenta HDP," uvedla S&P, kterou citovala agentura Reuters. "Ale vzhledem k nedávné rétorice vládní strany i opozice je zřejmě v období před volbami pravděpodobné další uvolnění fiskální politiky," dodala agentura.

Dudovo vítězství zřetelně podpořilo šance na volební úspěch jeho strany Právo a spravedlnost. Zvýšená nejistota a možnost prohry Občanské platformy, která je u finančních trhů oblíbená, vedla v pondělí k výraznému poklesu polských akcií a kurzu zlotého. Duda v předvolební kampani přišel s řadou slibů, které by zatížily rozpočet, sám ale nemá možnost, jak by je uskutečnil.