Důvodem je například to, že řecké návrhy reformy DPH nepovažují zástupci eurozóny za dostatečné. Neshoda panuje také nad velikostí kýženého řeckého primárního přebytku a ohledně financování reforem, kde jsou Řekové prý příliš neústupní.

"Zbývá málo času," řekl podle Reuters Regling nejčtenějšímu německému listu. "Na dohodě proto pracujeme dnem a nocí. Bez dohody s věřiteli Řecko nedostane žádné nové úvěry. Pak tu je hrozba platební neschopnosti. Obsahuje to hodně rizik," dodal.

Řecko nemá přístup na dluhopisové trhy a jeho mezinárodní věřitelé mu odmítají vyplatit zbývající peníze ze záchranného programu, pokud se nezaváže k dalším reformám. Zadlužená země musí mezitím splácet své dluhy. Jenom příští měsíc ji čekají čtyři dlužné splátky Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) v celkové výši 1,6 miliardy eur. První splátku 300 milionů eur mají Atény uhradit 5. června.

Podle Reuters by mohlo všechny dlužné splátky spojit v jeden balík a splatit je naráz až v druhé polovině měsíce, tedy v posledním ze čtyř termínů, který připadá na 19. června. Tím by získalo další dva týdny času na vyjednávání.

Řecká vláda v pondělí oznámila, že hodlá dostát svým závazkům, akutně ale potřebuje pomoc, aby tak mohla učinit. Naposledy slíbil vyplacení splátky 5. června dnes řecký ministr financí Janis Varufakis, protože prý do té doby se Atény s věřiteli dohodnou.

Přibývá ale vysoce postavených představitelů vlády, kteří tvrdí, že Atény na uhrazení splátky MMF nemají peníze a dají místo toho přednost výplatám mezd a důchodů, napsal Reuters.

Řecká státní média dnes slibovala, že dnešní jednání s věřiteli v rámci takzvané bruselské skupiny představovala závěrečnou fázi, protože řečtí experti účastnící se rozhovorů měli za úkol co nejdříve uzavřít všechny nedořešené otázky, aniž by ale vybočili z mantinelů stanovených vládou. Řecké návrhy reformy sazeb daní z přidané hodnoty ale věřitelé smetli se stolu jako nedostatečné. Hovořilo se i o schodku veřejných financí a systému sociálního zabezpečení.

Varufakis dnes poprvé naznačil možné omezení výběru peněz z bankomatů kvůli nedostatku likvidity v oběhu, což ale zdůvodnil snahou povzbudit využívání bezhotovostních transakcí. Zároveň naznačil možnost zavést daň na depozita bank.

Varufakis v článku zveřejněném dnes v názorové sekci italského listu Il Sole 24 Ore podle agentury Reuters napsal, že Řecko je odhodláno provést liberalizaci ekonomiky, reformovat důchodový systém a hospodařit s přiměřeným přebytkem primárního rozpočtu. Požadavky věřitelů na další úsporná opatření ale v tomto roce a později nemůže splnit, neboť by to poškodilo schopnost vlády provádět potřebné reformy.

V textu zveřejněném na názorovém portálu Project Syndicate již v pondělí Varufakis napsal, že je zapotřebí nezávislý daňový systém, trvalý a přiměřený přebytek primárního rozpočtu, logický a ambiciózní privatizační plán a systém rozvoje, který využije veřejný majetek k vytváření investičních toků. Nutná je prý také skutečná důchodová reforma a deregulace trhu zboží a služeb.