Na otázku, zda by zaměstnali více lidí, kdyby zákazníci rychleji platili faktury, odpovědělo v tuzemsku kladně 37 procent společností. V Evropě je to 32 procent firem, což představuje zhruba osm milionů firem v zemích, jejichž zástupci se zúčastnili průzkumu Intrum Justitia.

"Na 30 procent firem s více než 50 zaměstnanci uvádí, že by přijaly více zaměstnanců, kdyby jim zákazníci propláceli faktury. To svědčí o tom, že pozdní placení ohrožuje ne miliony, ale desítky milionů pracovních míst," uvedl prezident Intrum Justitia Lars Wollung.

Geografické rozdíly jsou přitom relativně velké. Na 40 procent firem v jihoevropských zemích a 44 procent společností v zemích východní Evropy se domnívá, že by byly s to najmout další lidi, kdyby dostávali dlužné částky rychleji. V severní Evropě má stejný názor jen 15 procent podniků.

Všechny další evropské společnosti uvádějí, že byly požádány, aby přijaly delší splatnost, než by chtěly. Každá třetí firma vidí přímou souvislost s tím, že nemůže najímat další lidi. Každá čtvrtá společnost rovněž konstatovala, že ji pozdní platby nutí k propouštění. Na 19 procent firem s více než 50 zaměstnanci vidí korelaci mezi pozdními platbami a nutností propouštět.

V Česku však souvislost pozdních plateb a míry nezaměstnanosti není pociťována tak intenzivně jako ve zbytku Evropy. "Přestože až 83 procent českých respondentů uvedlo jako hlavní důvod pozdních plateb svých obchodních partnerů jejich zlou finanční kondici, jsou zdejší firmy méně ochotné využívat moderní možnosti pro svoji ochranu a prevenci, než je evropský průměr," míní výkonný ředitel společnosti Intrum Justitia v ČR Karol Jurák.

Intrum Justitia rovněž respondentům položila otázku, jaké jsou hlavní důvody, které jejich zákazníky vedou k pozdním platbám. Na šest z deseti je toho názoru, že hlavní příčinou je 'záměrné zpožďování plateb'.