Vodárny dnes v oblasti Dejvic a Bubenče doplnily dosavadních 50 cisteren o dalších deset, řekl novinářům ředitel společnosti Petr Mrkos. Seznam přistavených cisteren je na webu vodáren. Bez pitné vody je od víkendu asi 32.000 lidí. Voda obsahuje vyšší koncentrace koliformní bakterie, která bývá přítomna ve fekáliích. Lidé měli po požití vody střevní potíže, asi 130 vyhledalo lékaře a dva byli hospitalizováni. Lidé, kteří vyhledali kvůli střevním potížím lékaře, mohou žádat kompenzaci. Po vyčíslení ušlého zisku dostanou odškodnění i firmy, PVK jsou pro takové případy pojištěny.

Situaci by zlepšilo, kdyby lidé ve velkých objektech například vysokých škol a dalších budov v zasažené oblasti odtáčeli vodu z kohoutků, a tím pomohli dopravit vodu s vyšším obsahem chlóru do celého distribučního systému, uvedl. PVK rovněž oznámila, že za období, kdy není voda ve vodovodu pitná, nebude dodávky zákazníkům účtovat.

Pravděpodobnou příčinou kontaminace vody byl pokles tlaku ve vodovodu, do kterého tak byla nasáta stojatá voda s bakteriemi ze slepé přípojky, která není zakreslena v mapě. "Budeme ji hledat asi na kilometrovém úseku pomocí kamerového systému," řekl Mrkos. Pátrat budou mezi vodojemem Andělka a hotelem Diplomat. S podobnou slepou přípojkou se vodohospodáři v Dejvicích už setkali.

Případné slepé rameno nejspíš pochází ze 60. nebo 70. let, kdy se v Dejvicích živelně stavělo. "Nakonec na něj nebyl nikdo napojen, ale ta část byla ponechána v zemi a zůstala napojena," vysvětlil Mrkos. V té době je také třeba hledat případného viníka, který přípojku nezanesl do map.

Vodohospodáři vodu testovali už v pátek kvůli poklesu tlaku při instalaci nových vodoměrů, dělají to preventivně při každé takové manipulaci. "Než jsme dostali výsledky rozborů, které trvají jeden den, už jsme měli informace z nemocnic," řekl ředitel vodohospodářů. Po zjištění možné závadnosti vody v neděli odebrali velkou škálu vzorků ze zasažené sítě, zvýšili chlorování na vodojemu Andělka ve Střešovicích, ze kterého je zásobována zasažená oblast. Testy ukázaly, že přímo z vodojemu vytékala voda čistá. V současné době vodovod proplachují, nedělní výsledky rozborů vody ještě ukázaly u některých vzorků zvýšené hodnoty.

Na radnici Prahy 6 se dnes dvakrát sešel krizový štáb, který rozhodl, že radnice rozveze do škol, domů pro seniory a LDN balenou vodu. "V terénu jsou pracovníci i mikrobus, který rozváží vodu. Situaci monitorujeme a zatím zvládáme," řekl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Rovněž radnice vydala pokyn, aby školy vodu nepoužívaly ani na mytí nádobí, jejich kuchyně mají připravovat stravu tak, aby se vyhnuly použití vody z kohoutků.

Podle starosty hygienici rovněž doporučili, aby provozovatelé restaurací v postižené oblasti zavřeli své provozovny. Nařídit jim to ale městská část nemůže. Do terénu proto vyrazí strážníci, kteří majitele restaurací o zavření požádají.

Praha 6 i PVK dnes zaznamenaly stovky dotazů a připomínek obyvatel z postižené části. "Na infolince se jedná o stovky dotazů, desítky obyvatel volaly i mně na mobilní telefon," řekl ČTK dnes vpodvečer mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Radnice pak s občany podle mluvčího Petra Vybírala komunikuje s lidmi navíc i prostřednictvím webových stránek a sociálních sítí.

Podobné situace, kdy jsou lidé zasaženi průjmovým onemocněním kvůli kohoutkové vodě, jsou podle vedoucí katedry zdravotního a ekologického inženýrství Fakulty Stavební ČVUT Ivy Čihákové ojedinělé. "V podstatě k nim nedochází," řekla ČTK. Epidemie z vody znala Praha před první světovou válkou. Uzávěry vody se nyní dělají spíše kvůli únikům vody a mechanickým poškozením vodovodů. Praha čerpá většinu vody z nádrže Želivka. Když se voda znečistí, mohou za to většinou netěsnící trubky. V případě podtlaku ve vodovodu pak může potrubí nečistoty nasát. Zdravotní komplikace se mohou objevit také po povodni, která vodní zdroje zamoří, dodala Čiháková.