"Respondenti vnímají ekonomickou situaci příznivěji, což mělo na tento ukazatel vždy pozitivní vliv. Může to být způsobeno i tím, že se Evropská centrální banka uchýlila k dalšímu uvolnění měnové politiky formou kvantitativního uvolňování. Třetina zainteresovaných odborníků se domnívá, že dluhopisové trhy budou vykazovat vyšší likviditu. Tento údaj je proti loňsku více než dvojnásobný," uvedl partner Deloitte Garret Byrne.

Na 43 procent respondentů očekává v budoucích měsících nárůst počtu uzavřených obchodů, při minulém průzkumu v říjnu 2014 to bylo 32 procent. "Téměř třetina dotázaných vnímá ekonomickou situaci optimističtěji a očekáváme, že poskytovatelé půjček dají k dispozici více peněz. Myslíme si, že trh zaznamená v budoucnu větší aktivitu. Lidé v něj mají větší důvěru," dodal.

Poprvé za dobu existence průzkumu obchodníci v regionu střední Evropy očekávají, že svůj čas v příštím půlroce rovnou měrou rozdělí mezi získávání finančních prostředků (30 procent), řízení portfolia (33 procent) a nové investice (37 procent). "Záměr získávat finance je v současnosti nejvyšší za dobu existence výzkumu," podotkl.

Zaměření na získávání investic znamená, že banky se budou snažit poskytovat finance stávajícím investorům. Na 40 procent z nich očekává, že se v příštích šesti měsících zaměří na prodej. Tento podíl je nejvyšší za dobu existence průzkumu. "Příznivý vývoj akciových trhů napomáhá prodeji společností uvedením na akciový trh a banky v regionu toho v příštích měsících budou moci využít. Díky lepší dostupnosti dluhového financování se pro určitá aktiva nabízí možnost výstupu prodejem dalším investorům v oblasti soukromého kapitálu (private equity)," doplnil Byrne.

Dalším závěrem výzkumu je zájem o investování do technologií, který od roku 2013 vzrostl trojnásobně, a činí již 20 procent. "Region střední Evropy dokazuje, že je skutečným centrem pro špičkové technologické firmy, a to díky některým společnostem, které měly v minulém desetiletí odvahu podniknout jisté riskantní kroky vedoucí k úspěchu. Estonští vývojáři softwaru nám dali Skype a v Česku se zrodily dvě nejúspěšnější firmy vyrábějící antivirové programy na světě, AVG a Avast," uzavřel Byrne.