Marchionne, který řídí sedmou největší automobilku světa, uvažuje o megafúzi s jinou velkou firmou, aby eliminoval slabiny svého podniku. Fiat Chrysler je zatížen jedním z nejvyšších dluhů v automobilovém průmyslu a jeho evropská divize jen stěží dosahuje ziskovosti, uvedla agentura Reuters.

Marchionne podle listu v e-mailu podrobně načrtl, jak by společnost GM a jeho firma ušetřily vytvořením globálního gigantu miliardy dolarů. Šéf Fiat Chrysleru na konci dubna prohlásil, že ve světovém automobilovém sektoru se pohybuje příliš velký počet hráčů.

List uvedl, že myšlenka fúze s Fiat Chryslerem nikoho z vedení GM nezaujala. "Jeho žádost o setkání byla naopak obratem kategoricky odmítnuta," uvedl New York Times. Barraová poté v květnu řekla, že s Marchionnem nejednala a že GM bude dál pokračovat ve svém plánu investic.

Marchionne na konci dubna řekl, že kdyby tradiční automobilky jeho výzvu k fůzi ignorovaly, mohl by začít jednat o případné spolupráci s předními americkými technologickými společnostmi, jako jsou Google nebo Apple. Ty nyní hledají alternativní možnosti přepravy, včetně automatizovaných aut bez řidičů, a podle analytiků by mohly v dohledné době potřebovat jako dodavatele některého z výrobců automobilů. Marchionne také v květnu řekl, že se sešel v Kalifornii s šéfy firem Tesla Motors a Apple.