Vláda v pondělí schválila aktualizaci státní energetické koncepce, která počítá s dalším rozvojem jaderné energetiky v zemi. Nové jaderné bloky by se podle Babiše měly stavět v Dukovanech i v Temelíně. Uvedl, že osobně za prioritu považuje Dukovany. Stát drží zhruba 70 procent akcií firmy ČEZ. V sobotu navštíví dukovanskou elektrárnu i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Babiš dnes uvedl, že vláda se jadernou energetikou ještě bude zabývat. "Pravděpodobně bude zvolena strategie - první blok v Dukovanech a potom paralelně připravovat Temelín a další blok v Dukovanech," řekl. Na výstavbu prvního nového dukovanského bloku podle něj firma ČEZ, která obě jaderné elektrárny provozuje, peníze má. "Jsem o tom přesvědčen, že ČEZ může ten první blok zvládnout z vlastních zdrojů," řekl. Další jaderné bloky by pak podle Babiše mohly být financovány jinou formou.

Podle schválené aktualizace státní energetické koncepce (ASEK) budou hlavním zdrojem výroby energie v Česku do budoucna jaderná energetika a obnovitelné zdroje. Premiér Sobotka i ministr Babiš se také dohodli na tom, že vláda nebude garantovat výkupní ceny elektřiny z nových zdrojů. "Otázka je, jakým způsobem zajistit elementární návratnost projektu. Což je samozřejmě důležité pro společnost ČEZ i pro věrohodnost tendru (na dodavatele). Takže tuto debatu povedeme," řekl dnes v této souvislosti ředitel ČEZ.

K projednávání navazujícího Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky, který mimo jiné řeší, jak do budoucna financovat výstavbu nových jaderných zdrojů v ČR, se vláda vrátí 3. června.

Výstavbu nového bloku v Dukovanech prosazují místní politici několik let. Předseda sdružení Energetické Třebíčsko Vítězslav Jonáš dnes v elektrárně řekl, že považuje schválení státní energetické koncepce v současném znění za důležitý krok dopředu. "Pro region je to vzkaz úžasný, nicméně je to první vyhraná bitva, nikoli válka," řekl.

Dukovanská elektrárna má čtyři bloky s celkovým výkonem 2040 megawattů (MW). Na místě plánované nové výstavby se provádí geologický průzkum, jde o kilometr pozemků směrem ke Slavěticím. ČEZ zatím v Dukovanech zvažuje stavbu bloku s výkonem od 1200 MW do 1700 MW, uvedl projektový manažer ČEZ Martin Uhlíř. U nového bloku by stála jedna chladicí věž vysoká 180 metrů. Současné železobetonové chladicí věže Dukovan měří 120 metrů.

Věra Stejskalová hj dr