Bilanční suma banky se meziročně zvýšila o 1,2 procenta na 924,9 miliardy a provozní náklady klesly o 2,2 procenta na 4,4 miliardy. Poměr nákladů a výnosů se díky zvýšení provozního zisku oproti minulému roku zlepšil na 42,8 procenta ze 43,8 procenta. "Pokles čistého zisku je způsoben zejména ostatním provozním výsledkem, na jehož výrazném zhoršení se podílí především zaúčtování rezervy na odhadovaný roční povinný příspěvek do Rezolučního fondu za rok 2015 ve výši 444 milionů korun," uvedla banka. Rezoluční fond má například zajistit výplatu peněz klientům zkrachovalých finančních institucí.

Čistý úrokový výnos se snížil o 4,2 procenta na 6,4 miliardy korun a čistá úroková marže klesla na 3,32 procenta z loňských 3,56 procenta. "Zlepšující se ekonomická situace domácností i firem v České republice se odráží na zvýšeném úvěrování. Avšak rekordně nízké úrokové sazby způsobují další pokles úrokových marží," sdělila Česká spořitelna.

Bance poklesl rovněž čistý výnos z poplatků a provizí, a to meziročně o 9,5 procenta na 2,5 miliardy. "Klienti stále více využívají levnější formy obsluhy a zvýhodněné programy a produkty. Výnos z poplatků a provizí byl dále ovlivněn rozdílnou sezónností a negativním dopadem zaváděné regulace Evropské unie v oblasti poplatků za platby kartou," komentovala výsledek spořitelna. Klienti se ale podle banky více zajímají o investiční produkty, takže se zvyšují příjmy z operací s cennými papíry. Čistý zisk z obchodních operací a aktiv se v meziročním srovnání zdvojnásobil na 1,2 miliardy korun.

"Obchodní ukazatele vnímám jako úspěch dosažený i přes pokračující trend nulových úrokových sazeb, dezinflace až deflace, ostré konkurence a rostoucích požadavků evropské regulace. Stejně těžkým podmínkám budeme čelit do konce roku," míní předseda představenstva České spořitelny Pavel Kysilka.

Spořitelně meziročně poklesl počet klientů o zhruba 235.000, tedy o 4,5 procenta, na 5,009.893. Snížil se i počet poboček banky o 1,4 procenta na 634, ale vzrostlo množství zaměstnanců o 1,2 procenta na 10.545 i počet bankomatů o 1,6 procenta na 1568. Za loňský rok klesl spořitelně čistý zisk meziročně o 3,3 procenta na 15,07 miliardy korun. Provozní zisk vzrostl o dvě desetiny procenta na 22,91 miliardy.

Skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá, v letošním prvním čtvrtletí více než zdvojnásobila čistý zisk na 225,8 milionu eur (6,2 miliardy Kč). Loni ve stejném období vydělala 103,3 milionu eur. Vedení banky za zlepšením vidí oživení úvěrů a pokles nákladů. Nárůst čistého zisku je výraznější, než odhadovali analytici.