Sainsbury's patří do takzvané "velké čtyřky" předních britských supermarketů, kterou tvoří ještě Asda, Morrisons a největší hráč na britském trhu Tesco.

Z údajů společnosti Kantar vyplývá, že tržby Teska během tříměsíčního období do 26. dubna meziročně klesly o jedno procento. Firma podobně jako její kolegové z "velké čtyřky" snižovala ceny, aby reagovala na tlak ze strany rychle rostoucích diskontních řetězců Aldi a Lidl.

Tržby ale klesaly i zbytku skupiny. Supermarketům Asda se snížily o 2,2 procenta, Sainsbury's o 0,2 procenta a Morrisons o 1,1 procenta.

Obrat naopak stoupl řetězci Aldi, který je nyní šestým největším maloobchodním řetězcem v Británii. Aldi ve sledovaném období zaznamenal nárůst tržeb o 15,1 procenta a Lidl o 10,1 procenta. V obou případech byl ale růst pomalejší než v předešlých měsících.

Podle šéfa oddělení pro maloobchod a spotřebitele ve firmě Kantar Frasera McKevitta stojí za nižším obratem pokles cen potravin. Ty se ve daném období snížily o 2,1 procenta oproti situaci před rokem. Vliv má podle něj pokračující cenová válka mezi supermarkety, ale také klesající ceny komodit.

"Velká čtyřka" se kromě toho musí přizpůsobovat i měnícím se nákupním zvyklostem zákazníků. Mnoho z nich podle agentury Reuters raději nakupuje přes internet nebo chodí na menší, častější nákupy do menších prodejen, než by chodili do tradičních velkých obchodů za městem.

Řetězec Sainsbury's mezitím dnes oznámil, že v uplynulém fiskálním roce, který skončil v polovině března, utrpěl první celoroční ztrátu po zhruba deseti letech. Firmě kromě deflace a cenové válce uškodily také odpisy majetku. Investory upozornila, že zlepšení situace v obchodní činnosti v brzké době nečeká.