Hlášení o ne zcela zdařeném nouzovém přistání malého letadla s 13 parašutisty dostali záchranáři krátce po půl deváté, první jednotky hasičů dorazily na místo po zhruba sedmi minutách. Hasičských jednotek zasahovalo na místě šest, postupně se přidaly desítky záchranářů a policistů. "Je to mimořádná situace, protože jde o hromadnou nehodu, kde je více než deset zraněných a je potřeba nacvičit koordinaci všech záchranných složek tak, aby případný skutečný zásah byl co nejefektivnější," řekl Marvan.

Zraněných bylo podle scénáře cvičení 13, dva z nich museli záchranáři hledat v okolí, protože kvůli panice vyskočili z letadla ještě ve vzduchu. Kvůli velkému množství zraněných přivezli hasiči i speciální techniku, včetně týlového kontejneru. Jeho součástí je stan pro oběti neštěstí. "Zabezpečuje dostatek prostoru v suchu a klidu, aby činnost záchranné služby mohla být u takového počtu zraněných prováděna bez problémů. Používáme ho při velkých zásazích, jako jsou například povodně, nebo při zásazích, kdy je evakuováno více lidí," vysvětlil Marvan. Hasiči kromě záchrany lidí nacvičili zásah i v nebezpečném prostředí, podle scénáře se bezprostředně u místa nehody nacházel sklad pohonných hmot.

Záchranná služba podle ředitele Ilji Deyla využila simulace k vlastnímu nácviku. Cvičení považuje za důležité, i když se od reality výrazně liší. "Podle tísňového volání se posuzuje, kolik prostředků bude třeba vyslat. Původně jsou vyslány třeba dvě posádky a potom se to upřesňuje. V reálu je to vždycky jinak než při cvičení," řekl ČTK Deyl.

Na cvičení dohlíželi i odborní rozhodčí. Podle Marvana pak celý zásah vyhodnotí. "Hodnotí, jak jednotlivé složky zasahují, dělají si detailní poznámky. Pokud nastanou chyby, budou na ně upozorňovat, aby se jim předešlo ve skutečných zásazích," dodal Marvan.