Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních podniků, v pondělí stoupl o 0,26 procenta na 18.070,40 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,29 procenta na 2114,49 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,23 procenta a uzavřel na 5016,93 bodu.

"Stojí za tím absence výrazně negativních zpráv," řekl agentuře Reuters k růstu akciového trhu analytik Peter Jankovskis ze společnosti OakBrook Investments. "V Evropě je celkem klid, neslyšeli jsme nic z Číny a některé výsledkové zprávy vypadají lépe, než se čekalo," dodal.

Cena akcií investiční společnosti Berkshire Hathaway známého amerického miliardáře Warrena Buffetta stoupla téměř o dvě procenta. Firma o víkendu oznámila, že její provozní zisk se v prvním čtvrtletí zvýšil o 20 procent na 4,24 miliardy dolarů (přes 100 miliard Kč), tedy 2583 dolarů na akcii. Analytici jej přitom odhadovali na 2373 dolarů na akcii.

Společnost McDonald's oznámila, že plánuje zjednodušit strukturu řízení, přeorganizovat své aktivity či zlepšit kvalitu potravin. Plán má pomoci snížit náklady, přivést zpět zákazníky a přeměnit největší světový řetězec restaurací s rychlým občerstvením na "moderního, progresivního" prodejce sendvičů. Na investory však plán velký dojem neudělal a akcie podniku oslabily téměř o dvě procenta.

Na devizovém trhu dolar v pondělí pokračoval v pátečním růstu, podporují ho známky stabilizace ekonomiky Spojených států po prudkém zpomalení hospodářské expanze v prvním čtvrtletí. Euro vůči dolaru oslabilo o půl procenta na 1,1138 USD.

pmh