S dodávkami tepla ještě provozovatelé v regionu nekončili. "Otopné období skončí podle vyhlášky 31. května, do té doby budeme dodávat teplo," řekl ČTK mluvčí společnosti ČEZ v severních Čechách Ota Schnepp.

ČEZ Teplárenská zásobuje obce na Chomutovsku, Ústecku a Teplicku. "Severní Čechy jsou také specifické tím, že zde zásobujeme teplem hned několik rozdílných lokalit, navíc někde se dodává teplo z elektráren a jinde prostřednictvím plynových kotelen," uvedl Schnepp.

Firma Termo Děčín dodávky snížila. "Ve stávajících slunečních dnech, kdy jsou přes den vyšší teploty, se fakticky přitápí pouze ráno a večer. Odběratelé se tak nemusí obávat zbytečného vytápění," řekl ČTK mluvčí společnosti Rostislav Brandejs. Teplo do domovů stále dodává také firma United Energy a další.

Společnosti očekávají mírný pokles tržeb. "Odhadujeme, že to bude tak o deset procent," uvedl Schnepp. Vliv na spotřebu má dlouhodobě především zateplování objektů a výměna oken. "Ročně je to asi o jedno až dvě procenta. Předpokládáme, že v horizontu zhruba pěti let bude zateplení budov dokončeno a dodávka tepla stabilizovaná," doplnil Schnepp.

Podstatný vliv má podle Brandejse také dlouhodobá změna spotřebitelského chování. "Lidé nad spotřebou energií opravdu přemýšlejí," podotkl. V posledních dvou letech k nižší spotřebě přispěly i nadprůměrné teploty v zimním období. V roce 2013 se topilo ještě v prvních červnových dnech.