Podle meteorologů byla letošní zima jedna z nejteplejších v historii, průměrná teplota byla o 1,9 stupně vyšší než je dlouholetý průměr. Loni ale bylo ještě tepleji. "Ve srovnání s loňským rokem se lišil pouze průběh zimy. Podzimní měsíce provázely vyšší teploty, od prosince do března pak bylo chladněji," řekl Jankovský. Odběr tepla se podle něj v posledních letech snižuje nejen kvůli teplým zimám, ale také kvůli pokračujícímu zateplování a úsporným opatřením ze strany zákazníků. "V meziročním srovnání představoval pokles dodávek jednotky procent," dodal Jankovský.

Jablonecká energetická srovnává topné sezony jen velmi obtížně. "Poslední roky docházelo k masivnímu odpojování a zateplování objektů. Proti průměru minulých let byla zima, zatím jen období leden až březen 2015, mírnější o zhruba jednu polovinu měsíce března," řekla ČTK mluvčí společnosti Lenka Vrátná. Firma před zahájením topné sezony odstavila vysoce ztrátovou teplárnu v jabloneckých Rýnovicích, odběratelé to však nijak nepocítili. "Nedošlo k žádným podstatným plošným výpadkům při výrobě a rozvodu tepla, byly řešeny jen lokální havárie," dodala.

V Jablonci je v současné době na teplárnu napojeno zhruba 4400 domácností, ještě před rokem jich bylo kolem 6000. V posledních letech se odpojují celé bytové domy, důvodem byla hlavně vysoká cena. Ta se ale už před rokem snížila na 689 korun za gigajoule a po dokončení revitalizace sítě slibuje firma další zlevnění až na 650 korun. "Některé bytové domy či družstva nakonec od odpojení upouštějí. Jedná se například o věžáky v Pasekách," řekl již dříve ČTK Petr Roubíček pověřený řízením společnosti.

Odběratelé se ale neodpojují jen v Jablonci, také bytové domy v Liberci staví vlastní plynové kotelny, aby si snížily náklady na teplo. Třeba jednomu společenství vlastníků na Františkově v Liberci klesly za loňský rok náklady na teplo o polovinu ve srovnání s rokem 2012, kdy byl ještě dům napojen na Teplárnu Liberec. Důvodem tak výrazné úspory je nejen o pětinu nižší spotřeba, ale především levnější teplo - za gigajoule loni zaplatili o 40 procent méně než před dvěma lety. "Ze záloh mi vrátí 15.000 korun, koupím dcerce kolo a ještě zaplatím dětem letní tábory a soustředění," řekl ČTK majitel třípokojového bytu v domě.