Řada majitelů domů v Přelouči často přecházela na vlastní zdroje vytápění, což ostatním neúměrně zvyšovalo cenu tepla. Podle Václava Sovy z firmy také byla nejteplejší zima za posledních 50 let a spotřeba tepla se zřetelně snížila.

"Část lidí kývla na nabídku ČEZ Energo, část bude mít vlastní kotelnu. Od července skončí městská firma svoji činnost, bude v likvidaci. Vesměs všem lidem vracíme část peněz, které zaplatili na zálohách," dodal Sova.

Největší dodavatel tepla v kraji, Elektrárny Opatovice, v porovnání s minulou topnou sezonou snížil produkci o 13 procent. "Za nižšími prodeji tepla oproti plánu jsou nadprůměrné teploty v uplynulých měsících," uvedl mluvčí společnosti Martin Sýkora. Firma produkuje teplo pro více než 60.000 domácností v Hradci Králové, Chrudimi a Pardubicích.

V Ústí nad Orlicí odběratelé od firmy Tepvos své domy zateplili a vyměnili okna. Pokles spotřeby tepla už připadá pouze na vrub teplého počasí v topné sezoně, řekl ředitel energetické divize městské firmy Tepvos Jiří Drábek.

"Vytápíme do zateplených objektů, které u nás už proběhlo ve 100 procentech. Když porovnám rok 2005, kdy byla roční spotřeba 116.000 gigajoulů, do předloňska klesla na 83.000 gigajoulů," řekl Drábek.

Zákazníci hlinecké teplárny spotřebovali o 20 procent méně tepla než minulou sezonu. Oslovovat nové klienty je obtížné, teplárnám se to obecně daří málo. "Nová výstavba na Hlinecku není, nemáme koho připojovat. Energetika je běh na dlouhou trať, desetiletý cyklus, lidé nemění tak rychle dodavatele jako u elektřiny," řekl Stanislav Ondráček z Teplárenské společnosti Hlinsko.

"Snažíme se teď nabízet majitelům domů, že jim budeme provozovat domovní kotelnu. Podařilo se nám převzít čtyři objekty. Řada domů nechce přejít na centrální vytápění, v mnohých případech to ani nejde," řekl Drábek.