"Zájem spolupracovat mají firmy napříč spektrem obchodní činnosti, jako je software, výroba potravin, systémy pro inteligentní domy, mikrovlnné technologie, výroba bižuterie či textilní produkce," uvedla Němcová.

Do Přerova nedávno přijeli zástupci 12 firem, které nejlépe vyhověly požadavkům projektu MeoHub. Odborná porota poté vybrala vítězné společnosti. "V těchto dnech jim zasíláme návrhy smluv," podotkla Němcová, podle které nyní bude provedena analýza amerického trhu, příprava kontaktů na obchodní partnery a stanoven časový rámec expanze.

Odborníci při posuzování firem hodnotili například unikátnost jejich produktu, exportní zkušenosti na zahraničních trzích či management. "Trefili jsme se do období, kdy firmy pociťují výpadek ruského trhu, a to je velkou motivací k objevování a získávání trhů nových," uvedla Němcová.

Vybrané firmy získají sídlo v New Yorku včetně kanceláře pro manažera, asistenci při založení firmy, pomoc s administrativou či podporu při získávání víz. Součástí servisu bude i patentové a licenční poradenství, právní služby, zprostředkování obchodních kontaktů i zajištění skladových a výrobních prostor. "Šanci získat podporu při vstupu na americký trh mají tuzemské firmy jednou za 16 měsíců. Další kolo projektu MeoHub plánujeme na jaře příštího roku," dodala Němcová.

Přerovské společnosti Meopta-optika předloni díky mírnému oživení poptávky na zahraničních trzích vzrostly tržby meziročně o tři procenta na 1,95 miliardy korun. Ve finančních plánech na loňský rok vedení Meopty počítalo s tržbami na úrovni dvou miliard korun.

Hlavní část tržeb Meopta-optika získává z prodeje sportovní optiky a průmyslových aplikací pro polovodičový průmysl a digitální projekce. Většinu produkce Meopta-optika vyváží, přičemž v USA má firma pobočku.

Společnost Meopta-optika zaměstnává v průměru 2450 pracovníků. Jejím hlavním akcionářem je takřka s padesátiprocentním podílem Čechoameričan Paul Rausnitz.