"Kontrakt byl uzavřený s tím, že je nemusíme odebrat všechny," uvedl. Už počátkem letošního roku dostala firma od plzeňského výrobce dva trolejbusy, které byly součástí předchozích dodávek. Stoprocentně městský podnik má nyní 87 krátkých i dlouhých trolejbusů.

PMDP dále letos koupí 22 krátkých 12metrových autobusů od české firmy SOR a pět dlouhých autobusů od polského výrobce Solaris. Celkovou hodnotu zakázky odhadl Ptáček na více než 130 milionů Kč. "Autobusy budeme mít možná už v prvním letošním pololetí," uvedl. V současné době má PMDP 110 autobusů.

Předchozí praxe byla taková, že po nákupu nových autobusů podnik stejný počet starých vozů vyřadil. Letos si ale do konce roku ponechá všechny staré autobusy. "Vzhledem k tomu, že letos máme ve městě spoustu stavebních výluk a ještě k tomu jsme Evropským hlavním městem kultury (EHMK), které si bude vyžadovat posily na různé kulturní akce," vysvětlil Ptáček. Město si letos kvůli EHMK objednalo o 39.000 kilometrů navíc oproti standardním letům, celkem 15,139 milionu kilometrů, které ujedou autobusy, tramvaje a trolejbusy dohromady.

Tramvaje letos firma nenakoupí, nyní jich má 114.