Italské ministerstvo financí poznamenalo, že Itálie je první zemí, se kterou Vatikán podepsal takovou dohodu, která zahrnuje nejaktuálnější mezinárodní standardy výměny informací. Itálie nedávno podobné dohody podepsala se Švýcarskem, Lichtenštejnskem a Monakem, tedy zeměmi dlouho považovanými za daňové ráje. Vatikán byl dlouhou dobu kritizován zahraničními finančními organizacemi za to, že funguje jako daňový ráj pro Italy, se kterými má dobré styky.

Vatikánský státní sekretář pro vztahy mezi státy arcibiskup Paul Gallagher uvedl, že dohoda je významným krokem Vatikánu k dosažení maximální transparentnosti na poli finančních vztahů. Upozornil, že díky dohodě se již Vatikán nebude moci odvolávat na tajemství, pokud Itálie požádá o finanční pomoc.

Dohoda přichází po měsících jednání mezi oběma stranami. Týká se i informací z minulosti, Itálie tak bude moci požádat o údaje zpětně do roku 2009. Dohoda rovněž potvrzuje, že veškerý realitní majetek Vatikánu na italském území bude nadále osvobozen od italské daně z nemovitostí, jak bylo stanoveno Lateránskými smlouvami v roce 1929.