"Solidní makroekonomický obrázek potvrzují i nová data z bankovní statistiky. Celkový objem úvěrů roste prakticky ve všech oblastech, podíly úvěrů se selháním pomalu klesají," komentovala čísla hlavní ekonomka asociace Eva Zamrazilová.

Samotný objem hypotečních úvěrů činil 802,4 miliardy Kč a meziročně stoupl o 6,8 procenta. Nové úvěry domácnostem i v únoru rostly dvouciferným tempem, meziročně stouply o 13,4 procenta. Z jejich celkového objemu 27,2 miliardy korun připadlo 18,2 miliardy na úvěry spojené s bydlením. Úrokové sazby v únoru dále mírně klesaly.

Nové spotřebitelské úvěry v únoru čerpaly domácnosti za 5,9 miliardy korun. Meziročně to byl mírný pokles o 1,8 procenta. Naopak pokračovala tendence vzestupu ostatních úvěrů. Úvěry tohoto typu (finanční leasing, splátkový prodej) vzrostly v únoru o silných 47,9 procenta. Rychlý růst je ovšem dán i nízkou srovnávací základnou a celkově nízkým objemem (3,1 miliardy Kč).

V samotném únoru pokračoval dvouciferný vzestup nově čerpaných podnikových úvěrů ve všech objemových kategoriích. Dominantní část nových úvěrů opět činily velké úvěry v objemu nad 30 milionů korun. Ty dosáhly objemu 36,3 miliardy Kč s meziročním růstem o 41,3 procenta.

Díky silné investiční poptávce zaznamenaly banky vysoký vzestup investičních úvěrů. Jejich objem se meziročně zvýšil o pětinu na 618,5 miliardy korun. Investiční úvěry tedy tvoří téměř čtvrtinu z celkového objemu úvěrů v ekonomice. Naopak úvěry na přechodný nedostatek zdrojů činily ke konci února jen 0,4 miliardy Kč. Jde o rekordně nízké číslo od počátku evidence této složky úvěrů, tedy od začátku roku 1997.

Úrokové sazby podle Zamrazilové svého dna zřejmě ještě úplně nedosáhly, silné konkurenční prostředí v bankovním sektoru v únoru ještě mírně stlačilo sazby ve všech segmentech. Banky pravděpodobně nevylučují možnost, že ČNB sáhne po vzoru řady centrálních bank k zavedení negativní úrokové sazby, dodala.

fd mal