Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby. Předělem mezi růstem a poklesem je hranice 50 bodů. Hlavní vliv na růst indexu měly v březnu nové zakázky, zaměstnanost a zásoby vstupů na skladě.

"Jde o pozitivní signál, jenž je v souladu s vývojem aktivity průmyslu eurozóny, včetně Německa. Velmi příznivá je také struktura březnového průzkumu PMI," uvedl hlavní analytik Generali Investments CEE Radomír Jáč. Analytik Komerční banky Jiří Škop upozornil, že ke zlepšení indexu došlo i v Maďarsku, naopak mírné zhoršení nálady zaznamenalo Polsko.

"Český výrobní sektor zaznamenal v prvních třech měsících roku silný růst - hodnota PMI indexu byla ze čtvrtletního hlediska na jedné z nejvyšších úrovní za poslední čtyři a půl roku. Toto oživení, v porovnání s oslabením ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku, podporuje názor ČNB, že ekonomický růst se bude po zpomalení na konci roku 2014 pozvolna zrychlovat," uvedl ekonom Trevor Balchin ze společnosti Markit.