Důvodem klesajícího vývozu do Ruska je pokles ruské ekonomiky spojený s propadem kurzu rublu, jehož důsledkem je výrazné snížení kupní síly ruského obyvatelstva a firem. Vzájemnou obchodní výměnu mezi oběma ekonomikami narušily také západní sankce vůči Rusku za jeho postoj k ukrajinské krizi a ruské odvetné embargo na dovoz potravin z Evropské unie.

Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK) v lednu předpověděla, že německý vývoz do Ruska letos klesne až o 15 procent. Loni se tento export snížil o 20 procent na zhruba 36 miliard eur.

Ruskou ekonomiku vedle západních sankcí sráží zejména prudký pokles světových cen ropy. Ruský rubl se loni navzdory intervencím centrální banky propadl vůči dolaru o 41 procent, letos se ale i přes prudké výkyvy drží zhruba na úrovni konce minulého roku.

Celkový německý vývoz se v lednu podle dřívějších statistických údajů meziměsíčně snížil o 2,1 procenta po prosincovém nárůstu o 2,8 procenta. Zaznamenal tak nejprudší pokles za pět měsíců.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni se hrubý domácí produkt Německa zvýšil o 1,6 procenta, letošní růst odhaduje německá vláda na 1,5 procenta.