Cizince nejvíce nelegálně zaměstnávají firmy působící ve stavebnictví, pohostinství a v úklidových službách. Ze statistik vyplývá, že nejde vždy jen o Slováky či Ukrajince, ale také o Vietnamce, Bulhary nebo například Makedonce.

Povinností zaměstnavatele je, pokud dá na území ČR práci někomu ze zahraničí, ohlásit to na příslušném úřadu práce. Nepřihlášením zaměstnance se zaměstnavatelé vyhýbají placení daní. Hrozí jim za to až desetimilionová pokuta. Nelegálně zaměstnaní cizinci mohou být potrestáni zákazem pobytu v ČR.

Za celý loňský rok uspořádala celní správa na jižní Moravě 27 kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců. Zkontrolovala 88 lidí a u 29 z nich zjistila, že v zemi pracují nelegálně. V tomto roce celníci uspořádali již 23 kontrol, prověřili pracovní povolení u 188 lidí a zjistili, že 50 z nich pracuje v ČR bez povolení.

Poslední velká kontrola se konala v uplynulých dnech na Znojemsku. Celníci zjistili, že dvě tamní firmy zaměstnávaly 11 Slováků bez příslušného povolení. Firmy nyní čeká správní řízení, stejně jako jejich nelegální zaměstnance.

Kolik cizinců by mohlo být na jižní Moravě nelegálně zaměstnáno, to si celníci, policie ani úřady práce netroufají odhadnout.