Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Berte cennosti obětí, hodinky i náušnice! Ale odevzdejte nám je, nařídil rebelům Strelkov

Autor: simao - 
24. července 2014
12:05

Igor Girkin-Strelkov je zvláštní postavou konfliktu na Ukrajině. "Ministr obrany" samostatného útvaru, který vyhlásili proruští rebelové, vystoupil s podivnou teorií kolem letu MH17, sám však měl dát rozkaz k sestřelení. Nyní ho ale zarazilo okrádání obětí z letadla. A vydal proto kontroverzní rozkaz...

Svět je znechucen okrádáním obětí z letounu Boeing 777, který byl sestřelen nad východní Ukrajinou. Osobní věci 298 lidí z letu MH17 se rozletěly v okolí dopadu, při prohledávání trosek je rebelové házeli na hromady. Ale podle několik nařčení také prohledávali a šli po cennostech.

Rozruch vzbudila především fotka separatisty, který našel patrně zlatý prsten. Rychle se začala šířit po sociálních sítích. A neunikla ani samotnému vůdci separatistů Igorovi Gikinovi-Strelkovovi. Ten údajně vydal rozkaz, aby si rebelové cennosti nenechávali pro sebe, ale zabavené hodinky, přívěsky, šperky, náušnice, drahé kovy putovaly do fondu obrany Doněcké lidové republiky, upozornil Fakt.pl s odkazem na příspěvek bývalého polského novináře.  

"Pro všechny oddíly Doněcké lidové republiky, vojáky a velitele, kteří 18. až 21. července 2014 na místě, kde Boeing 777 malajských leteckých společností havaroval a kteří mají osobní věci související s tímto letadlem. Před 8:00 23. července 2014 musíte dát tyto věci pryč do ústředí DPR armády. Cenné předměty (hodinky, náušnice, přívěsky a další šperky) musí být odeslány do DPR fondu obrany," zní rozkaz, jehož pravost však Strelkov ani nikdo jiný z vedení nepotvrdil.

Strelkovova teorie o mrtvých cestujících

Girkin-Strelkov přitom po sestřelení letounu MH17 přišel se šokujícím vysvětlením, jak se vše odehrálo. Mnozí cestující osudného malajsijského letadla byli podle něj před katastrofou už několik dní po smrti. "Podle lidí, kteří sbírali mrtvá těla, nebyla značná část z nich čerstvá," svěřil se hlavní stratég proruských radikálů zpravodajskému webu Russkaja vesna (Ruské jaro). Lidé podle něj zemřeli několik dní před nehodou.

Podle Strelkova bylo v letadle objeveno také velké množství léčiv a krevních derivátů, což je neobvyklé. "Podle očitých svědků byla mnohá těla bez krve, jako by krev tělo opustila dlouho před katastrofou," řekl Strelkov a u mnohých lidí si vysloužil nálepku šílence. Někdejší plukovník ruské armády a člen vojenské rozvědky byl přitom ještě nedávno zapojen do okupace Krymu a velel pevnosti rebelů ve Slavjansku. Kyjev ho označuje za teroristu.

Pták spadl na haldu odpadků

Chvíli po pádu letadla se přitom Strelkov začal chlubit sestřelením na sociální síti. Myslel si totiž, že si rebelové políčili na ukrajinský armádní letoun. „Právě jsme u města Torez sestřelili ukrajinský armádní letoun An-26. Varovali jsme vás, abyste nelétali do našeho vzdušného prostoru,“ napsal na svůj profil. "Podívejte se na ten černý kouř, valí se úplně všude. Byla to obrovská rána, pták spadl na hromadu odpadků, všude jsou trosky," dodal. Jeho komentář, vložený v 17:50, tedy krátce předtím, než byla informace o sestřelení letadla zveřejněna, byl po pár minutách vymazán, svět si ho ale stačil zvěčnit.

Strelkův komentář na VKontakte (ruská obdoba facebooku). Strelkův komentář na VKontakte (ruská obdoba facebooku). | EPA, VKontakte

Dnes pak Strelkov vydal další zprávu. Ohlásil v ní tvrdé boje v okolí měst Marynivka a Dubrivka východně od Doněcka. Vzbouřenci prý přišli o 50 mrtvých a zraněných, ztráty na straně ukrajinské armády a Národní gardy jsou prý několikanásobně vyšší. "Protivník je silně demoralizován," tvrdil Strelkov tiskové službě povstalců.

Podle předchozích zpráv západních pozorovatelů však rebelové spíše své pozice ztráceli. Dnes však přešli do protiútoku ve snaze zastavit postup ukrajinské armády. Potvrdil to i ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk s odvoláním na zprávy polních velitelů. Ti pro změnu tvrdí, že operace vzbouřenců podporuje palbou z děl, minometů a raketometů Putinovo Rusko.

Video REKONSTRUKCE: Sestřelené letadlo: Kdo všechno byl na palubě? - BLESK.TV
Video se připravuje ...

minehava ( 26. července 2014 11:00 )

Dnes už se zlaté zuby nevyrážejí, trdlo, prachaci mají porcelánové.

minehava ( 26. července 2014 10:49 )

Promiňte, to patřilo pod reakci, ale už nevím, pod kterou.No,tak si taky napíšu reakci. Rabuje se všude, kde se naskytne příležitost. Nejen na Ukrajině - viz povodně a pod. Je ubohé tvrdit, že''separatisté'' vykrádají konta přes ukradené kreditky. Media vydala poměrně brzo po katastrofě seznam cestujících, takže každý rozumný pozustalý, každá banka měla možnost kartu bloknout. Je tu otázka PINu. Pokud konto někdo vybrakoval,bude to nejspíš zaměstnanec dotyčné banky. Ale to už by se nehodilo do té špinavé propagandy. I když iluze si nedělám ani o jedné straně, tak ''západ'' by se měl trochu snažit propracovat své žvásty. Takhle je to trapné, trapné, trapné.

minehava ( 26. července 2014 10:36 )

pozorovatel2013 ( 25. července 2014 18:33 )

pozorovatel2013 ( 25. července 2014 18:30 )

jednou píše czrus jako rusák, podruhé jako cikán, potom jako chytrolín, tak nevím koho tady obhajuješ, ale že jsi magor, to tedy rozhodně jsi a velký.

Zobrazit celou diskusi