Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Západ má dnes uvalit na Putinovo Rusko další sankce: Kolik miliard EU obětuje?

Autor: Marian Balog - 
24. července 2014
05:00

V jednom mají jasno: Putinovi je třeba zatnout tipec! Je zapotřebí, aby Rusko zaplatilo za sestřelení letadla plného nevinných lidí! Otázka ale zní: Kolik bude EU ochotna »pomstě« obětovat?!

Evropská unie se konečně rozhoupala k akci. Dnes má uvalit na Rusko další sankce, které mají, na rozdíl od předešlých sankcí namířených převážně na jednotlivce, postihnout energetický, zbrojní a finanční sektor.A to je proPutina noční můra, protože takový obchodní výpadek může vážně oslabit ekonomiku země a ohrozit jeho popularitu!

Na druhou stranu – evropští politici musí být ve vztahu k Rusku daleko opatrnější než USA. Vždyť vzájemná obchodní bilance EU a Ruska činí astronomických 11,5 bilionu Kč a kvůli sankcím by tak mohly přijít o práci tisíce lidí v Evropě!

Dej si pauzu

Že dohadování nebude snadné naznačil hned první »oblázek« na cestě. Francie hodlá navzdory vyhrocené situaci dodat v říjnu Rusům vrtulníkovou výsadkovou loď Mistral!

Prezident Hollande se točí na tom, že smlouvu Francie uzavřela už v červnu 2011 a teď musí dostát svým závazkům. „Rusové zaplatili už 1,1 miliardy eur! Máme jim snad peníze vrátit?“ odmítl kritiky francouzský prezident Francois Hollande (59).

Zvlášť hustě do něj kvůli tomu tepou Američané. „Myslím, že by bylo dobré dát si pauzu...,“ řekl doslova americký prezident Obama (52). „Dodat jim teď válečnou loď je nemyslitelné!“ přisadil si britský premiér David Cameron (47). „Co se týče druhé lodi, uvidíme, jak se bude Rusko chovat...,“ říká pod tlakem Hollande. Kolik miliard (či bilionů) tedy nakonec EU ve jménu msty obětuje?!

Video REKONSTRUKCE: Sestřelené letadlo: Kdo všechno byl na palubě? - BLESK.TV
Video se připravuje ...

Velká Británie

Import z Ruska: 219 miliard Kč
Export do Ruska: 128 miliard Kč
Rusko dodává 12 % britské spotřeby ropy. Téměř polovinu britského exportu do Ruska činí automobily. Zbytek tvoří zbraně, farmaceutika a ostatní zboží. Británie z Ruska neodebírá plyn. 389 miliard Kč půjčily britské banky ruskému trhu, 278 miliard Kč je hodnota podílu britské společnosti BP v ruském Rosněftu.

Nizozemsko

Import z Ruska: 796 miliard Kč

Export do Ruska: 219 miliard Kč

Rusko pokrývá 28 % nizozemské spotřeby ropy a 11 % spotřeby plynu. Rusko bylo největší nový exportní trh v roce 2013, Nizozemci vyváželi zejména zemědělské produkty, technologie a květiny. Ruská je skoro třetina veškeré ropy, která projde přístavem v Rotterdamu.

Německo

Import z Ruska: 1530 miliard Kč

Export do Ruska: 990 miliard Kč

Rusko pokrývá 35 % německé spotřeby ropy a 42 % spotřeby plynu. Německo je největší obchodní parter Ruska v EU. Každé páté nové auto registrované v Rusku je německé. V Rusku působí 6 tisíc německých fi rem, 300 tisíc německých pracovních míst je přímo závislých na obchodu s Ruskem.

Francie

Import z Ruska: 281 miliard Kč

Export do Ruska: 212 miliard Kč

Rusko pokrývá 15 % francouzské spotřeby ropy a 18 % spotřeby plynu. Největší dodavatel zbraní do Ruska. Francie podepsala smlouvu o dodání dvou lodí třídy Mistral, v případě nedodržení podmínek a útlumu zbrojního sektoru mohou být ohroženy tisíce pracovních míst.

Itálie

Import z Ruska: 553 miliard Kč

Export do Ruska: 295 miliard Kč

Rusko pokrývá 25 % italské spotřeby ropy a 38 % spotřeby plynu. Itálie je pro Rusko čtvrtý největší obchodní partner na světě. Kromě luxusního zboží a módy zažívá boom i turistický ruch. Itálie je kategoricky proti zavedení nových sankcí.

Česká republika

Import z Ruska: 155 miliard Kč

Export do Ruska: 116 miliard Kč

Rusko pokrývá 60 % naší spotřeby ropy a 75 % spotřeby plynu. I když na celkovém exportu ČR se Rusko podílí pouhými 3,7 %, Moskva je pro Česko důležitý obchodní partner. Hned 53 procent exportu připadá na auta a strojírenskou techniku. Sankce mohou ohrozit pracovní místa tisíců lidí hlavně v automobilkách. Rusové jsou největší bonitní částí turistické

 

suov ( 30. srpna 2014 19:07 )

suov ( 30. srpna 2014 19:07 )

Pad ni komu padni a co USA, to ti nic neříká, náno hloupá?

suov ( 30. srpna 2014 19:05 )

přesně tak,,,,

suov ( 30. srpna 2014 19:05 )

Máš pravdu, jen sis spletl státy toto dělá USA a NATO, ty vo.e jeden,,,

suov ( 30. srpna 2014 19:03 )

Hovado jsi tady jen ty a santixkauz, vemte si lopaty a běžte pomáhát na Ukrajinu,,,

Zobrazit celou diskusi