Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rebelové sestřelili další dvě letadla! Spadla prý u místa tragédie letu MH17

Po letu MH17 prý proruští rebelové sestřelili další dvě letadla. tentokrát vojenská
 (Autor: EPA)
Autor: simao, ČTK - 
23. července 2014
12:59

Nedaleko místa pádu boeingu MH17 s 298 lidmi dnes proruští separatisté sestřelili další dvě letadla! Šlo údajně o vojenské stroje, piloti se patrně katapultovali a hledají je armádní záchranáři.

Rebelové opět udeřili, sestřelili prý další dvě letadla! Poté, co ve čtvrtek spadl na východě Ukrajiny Boeing 777 malajsijských aerolinií, jehož oběti jsou nyní přepravovány k identifikaci z ukrajinského Charkova do Nizozemska.

Nyní prý sestřelili hned dva vojenské letouny, o typech letadel a případných obětech však zatím nejsou žádné informace. Sestřelení letounů oznámila agentura RIA Novosti s odvoláním na informace povstalců. Obětí mobilních raket země-vzduch se v během bojů s ukrajinskou armádou staly v minulosti již dopravní vojenské letouny Il-76.

První z letadel dopadlo v oblasti Snižne asi 40 kilometrů jižně od obce Hrabove. Separatisté odtud minulý týden vystřelili podle ukrajinské vlády v Kyjevě z raketového systému BUK SA-11 na letadlo MH17 a smetli jej z oblohy i s nevinnými civilisty na palubě.

Civilní letadla se však po tragédii letu MH17 oblasti vyhýbají. I když ne zrovna ideální cestou - malajsijské aerolinie, které přišly letos již o ztracený Boeing MH370, své lety začaly odklánět pro změnu přes území Sýrie, kde probíhá přes 3 roky občanská válka...

Video V Malajsii bouřlivě protestují: Chceme znát viníka sestřelení letadla! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Boje mezi ukrajinskou armádou a povstalci pokračují

Mezi povstalci a ukrajinskými jednotkami přitom i nadále zuří boje také, i po tragédii je k příměří v zemi hodně daleko. Válčí se především v oblasti Luhansku, který je spolu s Doněckem jednou z hlavních bašt separatistů. 

V oblasti rebely vyhlášené Doněcké lidové republiky se bojovalo i dnes v noci, ukrajinské síly prý na rebely zatlačili a ti začali ustupovat. Podle agentury Unian byla v noci na dnešek řadě čtvrtí Doněcku přerušena dodávka elektřiny a vody, při ostřelování města zahynulo několik lidí a desítky byly ošetřeny v nemocnici. Granátem byl zasažen doněcký chemický závod, který začal hořet. Intenzivně se bojovalo i u doněckého letiště.

Proruští radikálové vytlačení z měst obsazených armádou se podle zpravodajského serveru Cenzor soustřeďují ve městech Torez, Snižne a Alčevsk. Pozice ztratili i v Kramatorsku a Slavjansku. Ukrajinská armáda pak tvrdí, že k ostřelování ukrajinského území dochází i z Ruska. To však zapojení do bojů odmítá.

Střelba se ozývala i z okolí města Lysyčanska, které v minulých dnech obsadila ukrajinská armáda. V samotném městě stejně jako v sousedním Severodoněcku vojenské jednotky a příslušníci Národní gardy likvidují poslední povstalecké oddíly, uvedla ukrajinská agentura. V Severodoněcku bylo nalezeno několik zbrojních skladů s protitankovými střelami, houfnicemi a velkým množstvím munice. Podle Kyjeva vyzbrojilo separatisty právě Putinovo Rusko.

Video REKONSTRUKCE: Sestřelené letadlo: Kdo všechno byl na palubě? - BLESK.TV
Video se připravuje ...

czrus ( 24. července 2014 22:54 )

UZ TO USA priznalo ze to je Putin sastrelil to letadlo s pestole, vono mu prekrizelo cestu , tak musil ha odpalit , votevzel okinko a trefil ha , a hdis tet byl v africe na safari tak tam jeste 1 letadlo trefil kamenem byl vozralyj , ze mu dosli naboje , zika tet hlas ameriki po netu sem to videl ........

zabibol ( 24. července 2014 09:20 )

Nějak se ti to komunistický soudruhu plete. Ale to je u komunistických kolaborantů normální. Ti prodali svou vlast už v roce 1968.

jana1313 ( 24. července 2014 00:25 )

Prospěch z toho nemá nikdo. Zkrátka 298 lidí zemřelo úplně zbytečně, protože letecká společnost chtěla ušetřit za pohonné hmoty a poslala civilní stroj nad území o kterém věděla že se tam bojuje a jelikož separatisté jsou Ruskem vyzbrojené ruské polovycvičené rychlokvašky, schopné pálit po čemkoli co se kdekoli hýbe ale nejsou schopni identifikovat cíl. Přiznání už z několika z nich vypadlo. Z některých přímo, z některých oklikou, ale vypadlo. Tak proč spekulovat komu to prospělo, když nikomu?

_banderas ( 24. července 2014 00:09 )

Se sestřelení letadla, kdo má prospěch? no UK-armáda podporovaná USA a EU, kde jim plýnou nejen peníze, ale hlavně výzbroj. To je OK, ale když Rusko údajně podporuje separatisty, tak to je zločin. USA může vyzbrojovat protestanty po celé zemi a vše je v souladu s pravidly. Mají dvojí metr na právo. Kosovo OK, ale Krym nonOK. Jugoslávie=na 8států-v pořádku.Ale UK nemůže, má tam břidličný plyn. Je třeba je všechny vyhladit a domy srovnat se zemí. Tak uvažují někteří politikové ČR. Oni neví, jak by jim bylo, kdyby je někdo ohrožoval.

jana1313 ( 23. července 2014 23:45 )

Separatisté jsou Ruskem vycvičené rychlokvašky schopné trefit cíl ale ne ho správně identifikovat. Ze separatistů už přiznání k sestřelení Malajsijského letadla sice pomalu ale jistě leze, např. z velitele Alexandra Chodakovskijho, stejně jako přiznání že BUK pocházel z Ruska a zase se tam vrátil. Jeho snaha svalit část viny na Kyjev za to že tam nechal přelétat civilní letadla značně skřípe, jelikož je od počátku známo, že Kyjev vydal pro civilní letadla varování před přelety (nejen) nad touto konkrétní bojovou zónou už 8.7..

Zobrazit celou diskusi